izahlı lüğət 0 baxış 0 reaksiya Düzəliş

Əriştə (farsca mənşəli) incə-incə doğranmış və qurudulmuş xəmir parçalarından hazırlanan bir növ ərzaq məhsuludur. Onun hazırlanma üsulu əsrlər boyu dəyişsə də, əsas prinsipi – xəmiri nazik şeridlərə bölmək və sonra qurutmaq – qalır.

Əriştənin növləri çox müxtəlifdir: eninə görə fərqlənən (incə, orta, qalın), formasına görə ( düz, bükülü, fiqurlu), əlavələrə görə (yumurta əlavəli, göyərti əlavəli və s.) və bişirilmə üsuluna görə (şorba əriştəsi, quru əriştəsi) təsnifata ayrılır. Hər bir regionun özünəməxsus əriştə növləri və bişirmə üsulları vardır. Məsələn, bəzi bölgələrdə əriştə əl ilə, bəzilərində isə xüsusi maşınlardan istifadə edilərək hazırlanır.

Azərbaycan mətbəxində əriştənin rolu əvəzsizdir. Əriştədən müxtəlif şorbalar, xörəklər və hətta şirniyyatlar hazırlanır. "Əriştə bəylər aşı; Quymaq onun yoldaşı" misalında olduğu kimi, əriştənin ənənəvi Azərbaycan yeməkləri ilə əlaqəsi də qeyd edilməlidir. Bəylər aşının əsas tərkib hissəsi olan əriştə, quymalaqla da yaxşı bir tandem təşkil edir. Bu kombinasiya Azərbaycan mətbəxinin zənginliyini və dad harmoniyasını əks etdirir.

Qısaca desək, əriştə sadəcə bir ərzaq məhsulu deyil, Azərbaycan mədəniyyətinin, mətbəxinin ayrılmaz hissəsidir. Onun tarixi, hazırlanma üsulları və yeməklərdə istifadəsi Azərbaycan xalqının mədəni irsini əks etdirir.

Söz-söhbət (0)

Bu haqda yaz