Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Soğança Mənası: Kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış bu söz Qərbi Azərbaycanın Çəmbərək, Kalinino, İrəvan, Vedi, Zəngibasar şivələrində yayılmış bir xörək adıdır. "Soğan" kökünə əlavə olunan "...
Sürün Mənası: Sürün, Laçın bölgəsinə məxsus olan sadə və dadlı bir yemək növüdür. Doğranmış çörəyin üzərinə əlavə olaraq yağ və qatıq tökülməklə hazırlanır. Dadına görə, həm ac, həm də tox tutan bi...
Şirazı Mənası: Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində tavanın xüsusi üsulla istifadə edilərək bişirilən, üst-üstə qat-qat düzülmüş yuxa və ya çörək növünü bildirir. "Saca üst-üstə salınmaqla bişirilən yuxa,...
Tatoy Mənası: Adətən uşaqlar tərəfindən Novruz bayramında hazırlanan, xüsusi bir şirniyyat növü. Qərbi Azərbaycanın Çəmbərək bölgəsinə xas olan, məhdud bir ərazidə işlənən şivə sözüdür. Novruz bayr...
Tuluq Ayranı Mənası: Ayran növlərindən biri olub, adını hazırlanma üsulunda istifadə olunan tuluqdan götürmüşdür. Qatıqdan yağ və ayranın ayrılması prosesində tuluqdan istifadə edilməsi nəticəsində...
Üz Mənası: Bu söz Şəki dialektində, Ağdam, Bərdə, Biləsuvar, Salyan rayonlarının və Gürcüstanın Borçalı bölgəsinin şivələrində "qaymaq" mənasında işlənir. Süt məhsullarından olan qatı, yağlı və kre...
Yörkəməc Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Mahmud Kaşğari "Divan lüğəti türkdə" əsərinə əsasən, incə doğranmış işkənbə və bağırsaqdan hazırlanan bir yemək növüdür. Müasir Azərbaycan mətbəxində ist...
Xan Kababı Mənası: Kabab növlərindən biri olub, qoyunun şirin bağırsağının içərisinə qaraciyəri, ağ ciyəri, ürəyi, böyrəyi xırda-xırda doğranaraq doldurulması ilə hazırlanan ləzzətli bir yeməkdir. ...
İsti Mənası: Azərbaycanın Qərb bölgəsində geniş yayılmış, əriştə əsaslı bir xörək növü. Adından da göründüyü kimi, isti şəkildə təqdim edilir və adətən ət, tərəvəz və ya digər əlavələrlə zənginləşd...
Kəlləpaça Mənası: Qoyun və ya digər heyvanların (keçi, quzu) başının və ayaqlarının bişirilməsi ilə hazırlanan bir növ ət yeməyi. Kəlləpaça xörəyinin tərkibinə əsasən qoyun və ya digər heyvanların ...
Köməc Mənası: Külə basdırılaraq bişirilən çörək. Köməc, adətən, odun külü içərisində bişirildiyi üçün adını almışdır. Bişmə prosesi zamanı külün istisi çörəyin hərtərəfli bişməsini təmin edir və xüsu...
Qabırğa Kabab Mənası: Azərbaycan kulinariyasında geniş yayılmış, qabırğalardan hazırlanan bir kabab növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi donuz, qoyun və ya mal ətinin qabırğa his...
Qavırmac Mənası: Bu söz mənşəcə “qavırma” feilindən düzəlmiş isimdir. “Qavırmaq” əsasən qızardmaq, qovurmaq mənalarında işlənən bir feldir. “Qavırmac” isə "içinə çörək doğranmış süd, doğramac" məna...
Qovurğa Mənası: Buğda, çətənə, noxud, qarpız tumu, qoz ləpəsi kimi müxtəlif dənli bitki toxumlarının və qoz-fındıq məhsullarının duzla birlikdə qovrulması ilə hazırlanan qəlyanaltı yemək növü. Dadı...
Lor Mənası: Lor, südün qaynadılması və çürüdülməsi nəticəsində əldə edilən bir qida məhsuludur. Südə duz əlavə edilərək uzun müddət qaynadılır və sonra xüsusi üsulla çürüdülür. Bu proses nəticəsind...