Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Badamaşı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi xörək növlərindən biri. Badam əsaslı, əsasən şirin və ya yarımsərt formada hazırlanan bir yeməkdir. Hazırlanma üsulu bölgədən bölgəyə dəyişə bilər, la...
Bələş Mənası: Düyü və xəmirdən hazırlanan, ət və kişmiş əlavə olunan bir xörək növü. Xüsusilə Dərbənd bölgəsinə məxsus olan, regiona xas bir yemək reseptidir. Mənbəyi: Bələş sözünün etimologiyas...
Boze Mənası: Kəlbəcər şivəsində yayılmış bir yemək növü. "Sıyıq xörək" mənasında işlənir. Əsasən sıyıqvari, bəzən isə daha sıx, ət əlavəli formada hazırlana bilər. Dəqiq tərkibi region və ailə ənən...
Cız-bız Mənası: Səs təqlidi sözlər əsasında yaranmış xörək adıdır. "Cızz" sözü ət kimi maddələrin yağda qızardılan zaman çıxardığı səsə deyilir. "Bız" isə bu səsin davamlılığını, tez-tez təkrarlanm...
Çivgin Mənası: Arxaikləşmiş xörək adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində istifadə edilmir. Mahmud Kaşğarinin “Divanü lüğət-it-türk” əsərində “doyuran, yağlı aş” mənasında qeyd olu...
Dəvə Qutabı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan, əsasən dəvə ətindən hazırlanan qutab növüdür. "Qutab" sözü özü də Azərbaycan türkcəsindən gələrək, içli xəmirli yeməklə...
Əhəri Mənası: Güney Azərbaycan mətbəxinə məxsus olan, xüsusi biçimi və dadı ilə seçilən bir çörək növü. Adı, hazırlandığı üsul və ya xüsusiyyətlərindən daha çox coğrafi mənşəyini əks etdirir. Mə...
Fəsəli Mənası: Fəsəli, Azərbaycan mətbəxinin müxtəlif bölgələrində geniş yayılmış, əsasən qarğıdalı unundan hazırlanan bir növ şirniyyat və ya qızartılmış xəmir məmuludur. Hazırlanma üsulu bölgədən...
Hopbaca Mənası: Ağcabədi, Sabirabad və Şahbuz şivələrində “südlü aş xörəyi” mənasında işlənən bir kəlmədir. Hopbacanın tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regiona fərqlənə bilər, lakin əsasında s...
Albuxara Aşı Mənası: Albuxara Aşı, əsas tərkib hissəsi olaraq albuxara meyvəsindən istifadə edilən bir aş növüdür. "Aşı" termini isə Azərbaycan mətbəxində müxtəlif dənli bitkilərdən, ət və ya tərəvəz...
Badamlı Mənası: Naxçıvan Muxtar Respublikasında Badamlı adlı yerdən çıxan mədən suyunun adı olub, müalicəvi xüsusiyyətlərə malik bir içki kimi tanınır. "Badam" sözü və "-lı" morfoloji göstəricisini...
Bəyimçörəyi Mənası: Yumurta, yağ və süd qarışdırılaraq hazırlanan bir çörək növünün adıdır. Adətən, xəmirə yumurta, əridilmiş yağ və süd əlavə edilərək daha yumşaq və dadlı bir çörək əldə edilir. B...
Bozpört Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir xörək növüdür. Ət öz suyunda, yəni pörtlənib bişirilir. Adətən, az miqdarda soğan, pomidor və bibər əlavə olunur və duz vurulur. Yeməyin hazırlanma ü...
Cikləmə Mənası: "Cikləmə" sözü Bakı dialektində südlü plovdan bir qədər duru, daha sulu olan bir növ plov növü deməkdir. Adətən, düyü və südün əsas tərkib hissəsi olduğu, digər əlavələrin isə reseptə...
Çiyə Mənası: Bu söz, əsasən Qərbi Azərbaycanın dialekt və şivələrində işlənən bir termindir. "Bişirilməmiş südün üzü", yəni süd qaynadılanda səthində əmələ gələn nazik, incə təbəqəni ifadə edir. Bə...