Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Barsaxdolması Mənası: Barsaxdolması, adı özündə bir neçə leksik vahidin mənasını əks etdirən, mürəkkəb bir quruluşa malik yemək növüdür. "Barsax" sözü heyvan bağırsağını, "dolma" isə ət, düyü və ya...
Borş Mənası: Rus dilindən alınmış xörək adıdır. "Kələm, çuğundur, kök və bəzi yeməli yaşıl bitkilərlə bişirilən turş, qırmızımtıl rəngli şorba" mənasında işlənir. Müxtəlif regionlarda tərkibi dəyiş...
Bükmə Mənası: Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində, əsasən də kənd yerlərində, xüsusi biçimi ilə fərqlənən çörək növü mənasında işlənir. Adətən, nazik yayılmış və qat-qat bükülərək bişiri...
Çəhmə Mənası: Çəhmə sözü Culfa və İrəvan şivələrində iki əsas mənada işlənir. Birinci mənada yarma və əriştədən bişirilən bir növ xörəyi, ikinci mənada isə südlü aş növünü bildirir. Hər iki halda d...
Çukmın Mənası: Arxaikləşmiş xörək növünün adıdır. Mahmud Kaşğari'nin qeydlərinə əsasən, "qurabiyyə" şəklində bişirilən bir çörək növüdür. Müasir Azərbaycan mətbəxində istifadə olunmayan, daha çox t...
Dürmək Mənası: İçərisinə yağ, pendir, ət və s. yığılıb bükülmüş yuxa, çörək. Müxtəlif bölgələrdə içərisinə qoyulan içliyin tərkibi dəyişə bilər. Adətən, qızardılaraq və ya sobada bişirilərək təqdim o...
Əsbəri Mənası: Əsbəri, küldə bişirilmiş və yağ içərisinə doğranmış çörək növünün adıdır. Hal-hazırda istifadədən çıxmış, arxaikləşmiş bir sözdür. M. Kaşğarinin təsvirinə əsasən, xüsusi bir bişirmə ...
Haşil Mənası: "Xəşil" mənasında Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir sözdür. Xəşil, əsasən ət və ya quzu ətindən hazırlanan, qatı və qalın bir şorbadır. Haşilin hazırlanma üsulu regiondan regi...
Afar Mənası: Şəki dialektində "qutab" mənasında işlənən söz. Yəni, içli xəmirli bir növ yemək. Mənbəyi: "Afar" sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Lakin, Şəki dialektindəki istifadəsi nəzərə alın...
Avzuri Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Əsasən yazılı mənbələrdə rast gəlinir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın...
Basdıx Mənası: Basdıx, əsasən Azərbaycanın şimal-qərb bölgələrində, xüsusilə də Quba-Xaçmaz zonasında yayılmış bir yemək növüdür. Adından da göründüyü kimi, yeməyin hazırlanma prosesində əsasən "ba...
Bozartma Mənası: Bozartma, ətin suda bişirilməsi nəticəsində rənginin bozlaşması ilə əlaqədar yaranmış bir xörək adıdır. Ət suda qaynadıqca rənginin dəyişməsi, bozarma prosesi bu adın əsasını təşki...
Bürüşdə Mənası: Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində, xüsusilə Gəncə bölgəsində işlənən "Bürüşdə" sözü qızarmış, yaxşı bişmiş çörəyi ifadə edir. Bəzi mənbələrdə "birişdə" formasında da ra...
Çəkməcə Mənası: Çəkməcə, südlə düyünün qarışığından hazırlanan bir növ xörəkdir. Qərbi Azərbaycanın Ağbaba şivəsində xörək adı mənasında işlənir. Adın etimologiyası hələ tam aydın deyil, lakin "çək...
Darçın Çayı Mənası: Darçın əlavə olunmuş çay növü. Müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınan və istirahətverici təsiri olan bir içki növüdür. Mənbəyi: "Darçın Çayı" termini özündə iki hissəni ehtiva ...