Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qabırğa Kabab Mənası: Azərbaycan kulinariyasında geniş yayılmış, qabırğalardan hazırlanan bir kabab növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi donuz, qoyun və ya mal ətinin qabırğa his...
Qablı Mənası: Bu söz Füzuli şivəsində xörək adı kimi işlənir. Əsasında "qab" leksemi dayanır. "Qab" sözü özündə qablaşdırılmış, hazırlanmış yeməyi ifadə edir. Beləliklə, "qablı" termini, adətən, qabd...
Qalın Mənası: Çörəyin bir növünün adıdır. “Qalın” sözü mənşəcə sifətdən düzəlmiş isimdir. Bu söz Cəbrayıl və Zərdab şivələrində iki mənada işlənir: 1) çörəyin bir növü (qalın və nazik çörəklər kimi);...
Qalınca Mənası: Laçın bölgəsinə məxsus olan, süd, un və yağdan hazırlanan, azca qabartma tozu əlavə edilərək sacda bişirilən nazik və yumşaq çörək növü. Mənbəyi: "Qalınca" sözünün etimologiyası ...
Qara Mənası: Plovla birgə yeyilən və əsasən müxtəlif meyvə qurularından (ərik, xurma, kişmiş, gavalı, alça və s.) hazırlanan şirin və ya şirin-turş ədviyyatlı yemək. Adətən, plovun üstünə səpilir v...
Qarabadımcan Xuruştu Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış bir xörək adıdır. "Qarabadımcan" və "xuruştu" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Qarabadımcan" sözü özündə əsas ingrediyent olan qara...
Qarabağ Bozartması Mənası: "Qarabağ Bozartması" ikinci növ isim birləşməsi əsasında formalaşan bir xörək adıdır. İkinci növ isim birləşmələrində birinci komponent (bu halda "Qarabağ") ikincini ("Bo...
Qarahalva Mənası: Qarahalva, əsasən Salyan bölgəsində yayılmış, tiyanda bişirilən və qovrulması nəticəsində qara rəngə çalan bir halva növüdür. Salyan şivəsində "İsfahan halvası" kimi də adlandırıl...
Qaramaz Mənası: Qatıqla südün qarışığından hazırlanan, xüsusilə Gürcüstanın Bolnisi bölgəsində yayılmış bir növ qatıq yeməyi. Adətən səhər yeməyində, yaxud qəlyanaltı olaraq istehlak edilir. Dadı q...
Qatdama Mənası: Buğda unundan yağda bişirilib, üzərinə şəkər tozu səpilmiş şirniyyat növü. Mənşəcə “qatlamaq” feilindən törəmiş isimdir. Adından da göründüyü kimi, xəmirin qat-qat olması ilə səciyy...
Qatıq Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi süd məhsullarından biri olan, mayalanmış süd məhsuludur. Fermentasiya yolu ilə əldə edilir və xarakterik turş dadı və qatı quruluşu ilə seçilir. Azərbayc...
Qatışbulaş Mənası: Göyçay bölgəsinə məxsus olan xörək adı. Müxtəlif tərəvəzlərin qarışığından hazırlanan, adından da göründüyü kimi, "qatışmış", "qarışıq" mənasını verən bir yeməkdir. Mənbəyi: S...
Qatma Mənası: Qarabağ bölgəsinə məxsus olan, müxtəlif göyərtilərlə (əsasən, şüyüd, kəklikotu, cəfəri və s.) düyünün qaynadılaraq bişirilmiş və qatıqla qatılaraq hazırlanan bir növ xörəkdir. Düyü və...
Qavılı Mənası: Ət, soğan və ləpədən bişirilən, bir az sulu xörək. Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində işlənən bir termindir. Mənbəyi: "Qavılı" sözünün etimologiyası tam dəqiqləşdirilməmişdir. Lakin, sözün...
Qavırmac Mənası: Bu söz mənşəcə “qavırma” feilindən düzəlmiş isimdir. “Qavırmaq” əsasən qızardmaq, qovurmaq mənalarında işlənən bir feldir. “Qavırmac” isə "içinə çörək doğranmış süd, doğramac" məna...