Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Ügrə Mənası: Arxaikləşmiş leksik vahiddir. Mahmud Kaşğari tərəfindən əriştə şorbasının, xüsusilə də daha sulu olan növünün adı kimi təqdim olunmuşdur. "Tutmaca bənzər əriştə şorbası. Tutmac daha su...
Yetimçə Mənası: Kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış xörək adıdır. "Yetim" sözü ilə əlaqəli olaraq, adın mənşəyi ilə bağlı müxtəlif fərziyyələr irəli sürülür. Bəzi tədqiqatçılar "yetim" sözünü...
İsdi Mənası: Qazax dialektində "sup, umac" mənasını verən, əsasən, sup və ya umac kimi hazırlanan bir xörək növüdür. Adətən, tərəvəz, ət və ya dənli bitkilərdən istifadə edilərək hazırlanır. "İsdi ...
Kələcöş Mənası: Kələcöş, əsasən Gəncə bölgəsində geniş yayılmış olan, unu südlə bişirib içinə əzilmiş qoz və qurut əlavə edilməklə hazırlanan dadlı bir xörək növüdür. Adının özü də hazırlanma üsulu...
Kovurmaç Mənası: Kovurmaç, əsasən buğdanın qovrulması ilə hazırlanan bir növ qida məhsuludur. Adı, qovurma prosesindən irəli gəlir və qovrulmuş buğda məhsullarını ümumiləşdirən bir termin kimi isti...
Küləbasdı Mənası: Küləbasdı, əsasən Azərbaycanın bəzi regionlarında yayılmış, mürəkkəb tərkibli bir yemək növüdür. Adının etimologiyası "basdırmaq" felindən törəmişdir. "Basdırmaq" həm də bu xörəyi...
Qatışbulaş Mənası: Göyçay bölgəsinə məxsus olan xörək adı. Müxtəlif tərəvəzlərin qarışığından hazırlanan, adından da göründüyü kimi, "qatışmış", "qarışıq" mənasını verən bir yeməkdir. Mənbəyi: S...
Qoğal Mənası: Un və şəkər tozunun qarışığından yoğrularaq hazırlanan, dairəvi şəkildə bükülərək yağda bişirilən, şirniyyat növü kimi də qiymətləndirilən çörək növüdür. Xüsusilə səhər yeməklərində v...
Ləpəli Mənası: Ət (əsasən qiymə halında), soğan, ləpə (noxud ləpəsi) və yağın bir yerdə qızardılıb, azca su əlavə edilərək, duz və ədviyyatlarla bişirildiyi dadlı və qida dəyəri yüksək bir Azərbayc...
Mirqutuş Mənası: Mirqutuş, əsasən Lənkəran rayonunun müxtəlif kəndlərində hazırlanan, parça ətin üzərinə soğan, abqora (badımcan) və qənd tökülərək bişirilən bir xörəkdir. Adının etimologiyası tam ...
On Beş Aşı Mənası: Sayla ifadə edilən aş növlərindən biri. Adından da göründüyü kimi, Ramazan ayının on beşinci günündə (yarıya çatanda) bişirilən bir aş növüdür. Bu günün müqəddəs sayılması və Ram...
Pətə Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən şom (ispanaq) bitkisindən hazırlanan bir xörək növüdür. 7-8 dəstə şom taxtada döyülərək xırda doğranır və az miqdarda suda duz əlavə olunmaqla qayna...
Səbziplov Mənası: Ət və müxtəlif göyərtilərin (tərəvəzlərin) qarışığından hazırlanan plov növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Üçkilsə, Vedi, Zəngibasar kimi bölgələrinin şivələrində geniş yayılmışdır ...
Soğan Turşusu Mənası: Turşu növlərindən biri olub, əsasən kiçik ölçülü soğanların sirkədə, ədviyyatlarla birlikdə turşulanması ilə hazırlanır. "Soğan" sözü bitkinin adını, "turşu" isə qida məhsulla...
Sülhüllü Mənası: Gəncə və Şəki bölgələrinə xas olan, xəmir və ət qarışığından bişirilən bir növ yemək, xörək. Adətən qazan və ya sobada bişirilir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir...