Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qaysava Mənası: Qaysava, əsasən Füzuli, Salyan, Biləsuvar, Qazax, Tovuz və Tərtər rayonlarında geniş yayılmış olan milli Azərbaycan xörəyidir. Xörəyin hazırlanma üsulu regiondan regiona fərqlənsə də,...
Qoymalı Mənası: Naxçıvan bölgəsinə məxsus olan, yağlı qoyun ətindən hazırlanan bir növ ət yeməyi. Adı, yeməyin hazırlanma prosesində ətin qoyulması, yerləşdirilməsi ilə əlaqədardır. "Qoymaq" felind...
Lümürt Mənası: Tovuz bölgəsinə məxsus, məhdud bir ərazidə işlənən südlü və unlu bir xörək növüdür. Adətən, qatıq və ya qaymaq əsaslı olaraq hazırlanır və içərisinə müxtəlif əlavələr də əlavə oluna ...
Neçə Rəngli Plov Mənası: "Neçə Rəngli Plov" sintaktik yolla yaranmış bir xörək adıdır. Adın özü plovdakı müxtəlif rəngli tərkib hissələrinin (məsələn, əncir, nar, quru ərik, badam, qoz və s.) bol o...
Ovşara Mənası: Şəki bölgəsinə məxsus, adətən toylarda və bayramlarda təqdim olunan sərinlədici içki. 1,5 litr qaynar suya 1 stəkan gül suyu əlavə edilərək, zövqə görə şəkər və ya bal ilə şirinləşdiri...
Pişikdöymənci Mənası: Pişikdöymənci, əsasən Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir yemək adıdır. Təndirdə bişirilmiş quru lavaşın odda qızarmış, qızarıb qurumuş hissələrinin əllə ovularaq xırd...
Sığırdili Mənası: Arpa unundan hazırlanan, adətən nazik və uzunsov formalı bir çörək növü. Adının etimologiyası görünüşünə istinad edir - nazik, uzunsov formasına görə sığır dilinə bənzədilir. M...
Souzu Şorbası Mənası: "Souzu Şorbası" sintaktik üsulla yaranmış bir xörək adıdır. "Souzu" sözünün özünün mənası şorbanın əsas tərkib hissəsini, yəni souzu göstərir. "Şorbası" isə onun şorba olduğun...
Şəkər Mənası: Çayla içilən, şirniyyat məhsullarının hazırlanmasında istifadə olunan, şirin dadlı qida məhsulunun adıdır. Adətən, qamış və ya çuğundurdan əldə edilir. Mənbəyi: Söz fars dilindən "...
Şora Mənası: Məhdud dialektal areala malik olan, əsasən Quba bölgəsində yayılmış çörək növünün adıdır. "Cızdaqlı və ya cızdaqsız çörək" mənasında işlənir. Bəzi mənbələrə görə, xəmirin hazırlanma üs...
Tərabudux Mənası: Məhdud arealda, əsasən Ordubad bölgəsində işlənən "tərabudux" sözü xörək, yemək deməkdir. Bu söz, gündəlik danışıqda müəyyən bir yeməyin adından daha çox ümumi bir yemək termininə...
Tutma Mənası: Göyçay, Kürdəmir, Mingəçevir, Ucar, Yevlax şivələrində "şoraba, duza və ya sirkəyə qoyulmuş xiyar, kələm, badımcan" mənasını verir. Şəki dialektində, Ağdam və Ağdaş şivələrində isə mə...
Yağlı Kal Mənası: Quba dialektinə məxsus olan "Yağlı Kal" termini, mürəkkəb quruluşa malik bir yeməyi ifadə edir. Əsasən yağlı xəmirdən (yuxadan) və içərisinə qatılan müxtəlif əlavələrdən (tərəvəz,...
Zoğalaşı Mənası: Plov növlərindən biri. Qərbi Azərbaycanın İrəvan şivəsində "zoğal və düyüdən bişirilən xörək" mənasında işlənir. Zoğalın əlavə edilməsi plovun dadını və görünüşünü dəyişir, ona xüs...
Xaş Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinə aid ət xörəyi. Əsasən qoyun və ya mal-qaranın kəlləpaçasından, ayaqlarından və ya digər sümük hissələrindən hazırlanır. Uzun müddət aşağı atəşdə bişirilərək ə...