Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Miyana Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi yeməklərindən biri olan miyana, əsasən balqabaqdan hazırlanan, qızardılmış soğan və yağ ilə tamamlanan bir xörəkdir. Balqabaq xırda-xırda doğranılır və ...
Orucluq Kökəsi Mənası: Orucluq Kökəsi, əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus olan və Ramazan ayında, xüsusilə də bayram günlərində daha çox hazırlanan bir növ çörəkdir. Adından da göründüyü kimi, oruc tut...
Pırtdama Mənası: Pırtdama, quru lobyadan hazırlanan bir növ Azərbaycan milli yeməyidir. Yeməyin əsasını yağda qovrulmuş soğan və islağa salınmış quru lobyanın birlikdə bişirilməsi təşkil edir. Dadl...
Səbziplov Mənası: Ət (əsasən qoyun və ya mal əti) və müxtəlif göyərtilərin (əncir, reyhan, cəfəri, şüyüd və s.) qarışığından hazırlanan plov növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Üçkilsə, Vedi, Zəngibasar...
Soğan Turşusu Mənası: Turşu növlərindən biri olub, əsasən kiçik ölçülü soğanların sirkədə, ədviyyatlarla birlikdə turşulanması ilə hazırlanır. "Soğan" sözü bitkinin adını, "turşu" isə qida məhsulla...
Sülhüllü Mənası: Gəncə və Şəki bölgələrinə xas olan, xəmir və ət qarışığından bişirilən bir növ yemək, xörək. Adətən qazan və ya sobada bişirilir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir...
Şiləplov Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, süd və düyünün birlikdə qaynadılması yolu ilə hazırlanan bir xörək növü. Adı "şilə" və "plov" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Şilə"nin mənası ə...
Tapı Mənası: Çörək növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Vedi, Zəngibasar bölgələrinin şivələrində işlənən bir çörək adıdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası haqqında dəqiq məlumat mövcud deyil. Lakin, "...
Toyuq Supu Mənası: Toyuq ətindən hazırlanan sup növlərindən biri. "Toyuq" sözü ilə "sup" sözünün birləşməsindən əmələ gəlmiş sintaktik birləşmədir. Yəni, bu xörəyin əsas tərkib hissəsini toyuq əti ...
Ülüş Mənası: Yemək növünün adıdır. Yuxanın və ya lavaşın arasına halva qoyulmaqla hazırlanan şirniyyat növüdür. Adətən, çay süfrələrinin bəzəyi olan, dadlı və şirni bir yeməkdir. Mənbəyi: "Ülüş" söz...
Yoqurt Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan, fermentasiya olunmuş süd məhsulu. Qatılaşmış, turş dadlı və xarakterik qoxuya malikdir. Əsasən südün mayalanması nəticəsində əldə edilir. M...
İsgəncəbi Mənası: Qərbi Azərbaycanın İrəvan şivəsində yayılmış, kahı yeməyinin hazırlanmasında istifadə olunan bir növ içki. Qənd, nanə və su ilə bişirilərək sirkə ilə qarışdırılaraq hazırlanır. ...
Kələfətir Mənası: Çörək növünün adıdır. "Fəsəlidən böyük, lakin bir qədər nazik çörək" mənasında Qazax dialektində işlənir. Kələfətirin ölçüsü və qalınlığı fəsəlidən daha böyük, lakin lavaşdan daha...
Koyuğ Mənası: "Koyuğ" sözü əsasən qatı, özlü mayelər üçün istifadə olunan bir termindir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərindəki qeydlərinə əsasən, "koyuğ nənq = özlü maddə, qatı maye" və...
Kürşək Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Tarixi mənbələrdə darı əsaslı bir yemək kimi təsvir olunur. Mənbəyi: Mahmud Kaşğari "Div...