Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qoyux Mənası: Qoyux, qaramalın (əsasən inək) ilk südündən hazırlanan bir xörək növüdür. Bu süd, bala doğulduqdan sonra ilk dəfə sağılan süd olub, xüsusi dad və qoxuya malikdir. Bəzi regionlarda qoy...
Maxara Mənası: Balakən və Zaqatala rayonlarında geniş yayılmış olan, südlə undan çalınıb bişirilmiş bir növ xörək. Adətən, qatıq əsaslı olur və dadına görə şirin və ya duzlu ola bilər. Tərkibinə mü...
Nınnıx Boranısı Mənası: Sintaktik yolla yaranmış xörək adıdır. "Nınnıx" və "boranısı" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. Xörəyin hazırlanma üsuluna və tərkibinə istinadən verilən bir addır....
Paxaç Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində “yağ, süd, şəkər, yumurta və undan hazırlanan çörək” mənasında işlənir. Daha geniş mənada, paxaç yağlı və şirniyyatlı xəmir məmula...
Pörtdəmə Mənası: Sulu qovurma. Qazax dialektində və Qarakilsə şivəsində işlənən bu söz, əsasən ət və ya tərəvəzlərin suda bişirilməsini ifadə edir. "Pörtdəmə bişirmişəm" kimi cümlələrdə istifadə ol...
Sıxma Mənası: Qərbi Azərbaycanın Çəmbərək bölgəsinə məxsus bir yemək növüdür. Lilpar (bir növ yabanı bitki), quşəppəyi və ya pazının yarpaqları qaynadılıb, sonra sıxılır və yağda qovrulur. Adından ...
Söklüncü Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Ədəbiyyat mənbələrində əsasən "kabab" mənasında işlənmiş, lakin bəzi tərcümələrdə "qovurma" kimi də izah edilmişdir. Tam olaraq hansı növ yeməyi ifadə etdi...
Şəkərçörəyi Mənası: Şəkərçörəyi, adından da göründüyü kimi, tərkibində şəkər olan çörək növüdür. "Şəkər" sözü şirin dad verən kristal maddəni, "çörək" isə bişmiş buğda unu məmulatını bildirir. Beləli...
Şorba Mənası: Ətlə bişirilmiş sulu yemək. Adətən qovrulmuş soğan, pomidor və ya tomat əlavə olunur, ayrıca qaynadılmış ət isə sonradan qarışdırılır. Tərəvəz, düyü və ya digər əlavələr də istifadə o...
Tərhalva Mənası: Yağ, un və doşabdan hazırlanan bir növ şirniyyat. Naxçıvan, Şəki dialektlərində, Biləsuvar, Mingəçevir şivələrində isə daha geniş mənada "halvanın bir növü" kimi işlənir. Adətən, q...
Tutmaş Mənası: Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər bölgəsinə məxsus şivədə “xörək növü” mənasında işlənən bir sözdür. Daha dəqiq tərifi olmasa da, adından aydın olur ki, adı özündə hər hansı bir tutma, y...
Yaxnı Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin yeməklərindən biri olan, əsasən ət və tərəvəzlərdən hazırlanan, uzun müddət bişirilən və qatı souslu bir xörək növüdür. Hal-hazırda Azərbaycan mətbəxində g...
Xaşlama Mənası: Xörək növü. Əsasən ətin soyudulması, bozardılması ilə əlaqəli prosesi və nəticədə əldə olunan yeməyi ifadə edir. Qərbi Azərbaycanın Vedi və Zəngibasar şivələrində istifadə olunan bi...
Kakao Mənası: Theobroma kakao ağacından alınan toz və ya içki. Azərbaycan dilinə Amerika mənşəli ağacın adından götürülmüşdür. Qatılaşdırılmış kakao süd, şəkər və digər əlavələrlə birlikdə müxtəlif...
Kətə Mənası: Əsasən geniş dairədə yayılmış, düz formada bişirilən çörək növüdür. Biləsuvar, Cəbrayıl və Naxçıvan bölgələrinin şivələrində isə "içərisinə ət və ya göyərti qoyulmuş çörək" mənasında da ...