Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Yaxnı Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin yeməklərindən biri olan, əsasən ət və tərəvəzlərdən hazırlanan, uzun müddət bişirilən və qatı souslu bir xörək növüdür. Hal-hazırda Azərbaycan mətbəxində g...
Xatıl Mənası: Undan hazırlanan yemək növü. Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər, Çəmbərək və Kalinino bölgələrinin şivələrində "yemək növü" mənasında işlənir. Xatılın konkret tərkibi və hazırlanma üsulu r...
Kal Mənası: Quba dialektində “yumurta, yağ və qoz vurulmuş xəmirdən bişirilən çörək” mənasında işlənir. “Kal yaxşı oldu, yeməli oldu çox” deyimi də bu mənanı təsdiq edir. Belə ki, “kal” sözü sadəcə...
Kətəməz Mənası: Qazax dialektində və Zərdab şivəsində işlənən "kətəməz" sözü iki əsas mənada istifadə olunur: 1) Ağıza un qatıb bişirilmiş yemək; 2) Doğuşdan sonra birinci iki gündə ana südü əvəzin...
Közdəmə Mənası: Çəmbərək şivəsində istifadə olunan "közdəmə" sözü iki əsas məna daşıyır: 1) köz üzərində bişirilən ət və ya kartof; 2) kömbə (bu mənada kömbənin sinonimi kimi işlənir). Sözün mənası...
Qara Mənası: Plovla birgə yeyilən və əsasən müxtəlif meyvə qurularından (ərik, xurma, kişmiş, gavalı, alça və s.) hazırlanan şirin və ya şirin-turş ədviyyatlı yemək. Adətən, plovun üstünə səpilir v...
Qəndab Mənası: Şəkərli su, şərbət. Ərəb dilindən “qənd” (şəkər) və “ab” (su) sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. Azərbaycan dilində “qəndab” sözünün sinonimi “şərbət” sözüdür. Qəndab, adətən...
Qurudaşı Mənası: Qurudaşı, qurutun xüsusi bir üsulla hazırlanması ilə əldə edilən, ət qarışığı əlavə edilmiş və qovrulmuş bir yemək növüdür. Qurut əvvəlcə isladılır və ovulur, suyu qatılaşana qədər...
Maş Mənası: Şorba növü. Daha dəqiq desək, yağda qızardılmış soğan və digər əlavələrlə bişirilən, əsas tərkib hissəsi quru lobya olan (maş lobyası) sulu xörək. Mənbəyi: "Maş" sözü farsca "ماش" (m...
Nimri Mənası: Məhdud dialektal areala malik olan bu söz yalnız Qərbi Azərbaycanın Meğri şivəsində “qayğanaq” mənasında işlənir. Qayğanaq isə yumurtadan hazırlanan, əsasən mayonez və ya digər sousla...
Paxalay Mənası: Zaqatala şivəsində işlənən bir kulinariya terminidir. Süd, un, yağ və yumurtadan hazırlanan bir növ xörəyi ifadə edir. Əsasən, mayalı və ya mayasız xəmir əsasında hazırlanan, içəris...
Püşdəmə Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində "püşdəmə" sözü iki əsas mənada işlənir. Birincisi, xörək növü olaraq; ikincisi isə heyvanın (adətən, qoyun və ya keçi) bədəninin...
Sımsımrak Mənası: Arxaikləşmiş bir yemək növünün adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Ədəbiyyatda və ya tarixi mənbələrdə qeydə alınmış qədim bir yemək növünə aid...
Sucux Mənası: Qoz, şirin xəmir və sairədən hazırlanan şirniyyat növünün adıdır. Sucux, əsasən, qoz əsasında hazırlanan, lakin müxtəlif növlərdə fındıq, badam və digər qoz-fındıq növləri ilə də hazı...
Şəkərtıxma Mənası: Quba bölgəsində geniş yayılmış, mürəkkəb quruluşa malik bir çörək növü. Quba dialektində "şirin çörək" mənasında işlənir. Adından da göründüyü kimi, tərkibində şəkər və ya şəkərə...