Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Yoqurt Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan, fermentasiya olunmuş süd məhsulu. Qatılaşmış, turş dadlı və xarakterik qoxuya malikdir. Əsasən südün mayalanması nəticəsində əldə edilir. M...
İspənah Boranısı Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi yeməklərindən biri olan İspənah Boranısı, adından da göründüyü kimi, əsasən ispanaxdan hazırlanan qidalı və dadlı bir xörəkdir. Adətən,...
Kələfır Mənası: Öz yağında bişirilən ət mənasında Gədəbəy şivəsində işlənən bir sözdür. İmişli rayonunun Sərxanlı kəndi şivəsində isə "şalanfır" formasında rast gəlinir. Yeməyin hazırlanma üsulunu if...
Kökə Mənası: Kökə, ölçüsü adi çörəkdən daha kiçik olan, ümumiyyətlə yuvarlaq formada bişirilən bir çörək növüdür. Qərbi Azərbaycanın bəzi bölgələrində istifadə olunan bu termin, həmçinin ümumi "çör...
Küvşək Mənası: Arxaikləşmiş çörək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Yüksək keyfiyyətli xəmirdən bişirilmiş, xüsusi dadı və görünüşü ilə seçilən bir çörək nö...
Qavılı Mənası: Ət, soğan və ləpədən bişirilən, bir az sulu xörək. Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində işlənən bir termindir. Mənbəyi: "Qavılı" sözünün etimologiyası tam dəqiqləşdirilməmişdir. Lakin, sözün...
Qonaqaşı Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və dadlı aş növlərindən biri. Adından da göründüyü kimi, qonaqlara hörmət əlaməti olaraq hazırlanan, mürəkkəb reseptə və zəngin tərkibə malik b...
Litə Turşusu Mənası: Güney Azərbaycan, xüsusilə Təbriz mətbəxinin ənənəvi turşu növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi litə (qabaq) yarpağıdır. Xüsusi bir hazırlanma üsulu ilə fermen...
Miyana Mənası: Miyanə, əsasən Füzuli bölgəsində geniş yayılmış ətsiz sulu bir xörək növüdür. Adətən, tərəvəzlərdən, paxlalılardan və ya dənli bitkilərdən hazırlanır. "Miyanə" termini, xörəyin maye ...
Oşala Mənası: "Oşala" sözü Azərbaycan dilinin bir sıra şivələrində və dialektlərində alkoqollu içki deməkdir. Əsasən, ev şəraitində hazırlanan, maya və ya başqa fermentlərdən istifadə edilərək hazırl...
Pirojki Mənası: Rus mətbəxinə aid olan, kiçik ölçülü, içli xəmir məmulatı. Xəmirin içərisinə ət (mal əti, toyuq əti, donuz əti), kartof püresi, kəpəz, göbələk, kürü, pendir və digər müxtəlif doldur...
Sədəmə Mənası: Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində "xörək", "yemək" mənasında işlənən bir sözdür. Yəni, müxtəlif ərzaqlardan hazırlanmış hər hansı bir yemək növünü ifadə edir. Sözün mənası kontekstdən as...
Soğança Mənası: Kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış bu söz Qərbi Azərbaycanın Çəmbərək, Kalinino, İrəvan, Vedi, Zəngibasar şivələrində yayılmış bir xörək adıdır. "Soğan" kökünə əlavə olunan "...
Sürün Mənası: Sürün, Laçın bölgəsinə məxsus olan sadə və dadlı bir yemək növüdür. Doğranmış çörəyin üzərinə əlavə olaraq yağ və qatıq tökülməklə hazırlanır. Dadına görə, həm ac, həm də tox tutan bi...
Şirazı Mənası: Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində tavanın xüsusi üsulla istifadə edilərək bişirilən, üst-üstə qat-qat düzülmüş yuxa və ya çörək növünü bildirir. "Saca üst-üstə salınmaqla bişirilən yuxa,...