Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Tapı Mənası: Çörək növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Vedi, Zəngibasar bölgələrinin şivələrində işlənən bir çörək adıdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası haqqında dəqiq məlumat mövcud deyil. Lakin, "...
Toyuq Supu Mənası: Toyuq ətindən hazırlanan sup növlərindən biri. "Toyuq" sözü ilə "sup" sözünün birləşməsindən əmələ gəlmiş sintaktik birləşmədir. Yəni, bu xörəyin əsas tərkib hissəsini toyuq əti ...
Ülüş Mənası: Yemək növünün adıdır. Yuxanın və ya lavaşın arasına halva qoyulmaqla hazırlanan şirniyyat növüdür. Adətən, çay süfrələrinin bəzəyi olan, dadlı və şirni bir yeməkdir. Mənbəyi: "Ülüş" söz...
Yoqurt Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan, fermentasiya olunmuş süd məhsulu. Qatılaşmış, turş dadlı və xarakterik qoxuya malikdir. Əsasən südün mayalanması nəticəsində əldə edilir. M...
İspənah Boranısı Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi yeməklərindən biri olan İspənah Boranısı, adından da göründüyü kimi, əsasən ispanaxdan hazırlanan qidalı və dadlı bir xörəkdir. Adətən,...
Kələfır Mənası: Öz yağında bişirilən ət mənasında Gədəbəy şivəsində işlənən bir sözdür. İmişli rayonunun Sərxanlı kəndi şivəsində isə "şalanfır" formasında rast gəlinir. Yeməyin hazırlanma üsulunu if...
Kökə Mənası: Kökə, ölçüsü adi çörəkdən daha kiçik olan, ümumiyyətlə yuvarlaq formada bişirilən bir çörək növüdür. Qərbi Azərbaycanın bəzi bölgələrində istifadə olunan bu termin, həmçinin ümumi "çör...
Küvşək Mənası: Arxaikləşmiş çörək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Yüksək keyfiyyətli xəmirdən bişirilmiş, xüsusi dadı və görünüşü ilə seçilən bir çörək nö...
Qavılı Mənası: Ət, soğan və ləpədən bişirilən, bir az sulu xörək. Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində işlənən bir termindir. Mənbəyi: "Qavılı" sözünün etimologiyası tam dəqiqləşdirilməmişdir. Lakin, sözün...
Qonaqaşı Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və dadlı aş növlərindən biri. Adından da göründüyü kimi, qonaqlara hörmət əlaməti olaraq hazırlanan, mürəkkəb reseptə və zəngin tərkibə malik b...
Litə Turşusu Mənası: Güney Azərbaycan, xüsusilə Təbriz mətbəxinin ənənəvi turşu növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi litə (qabaq) yarpağıdır. Xüsusi bir hazırlanma üsulu ilə fermen...
Miyana Mənası: Miyanə, əsasən Füzuli bölgəsində geniş yayılmış ətsiz sulu bir xörək növüdür. Adətən, tərəvəzlərdən, paxlalılardan və ya dənli bitkilərdən hazırlanır. "Miyanə" termini, xörəyin maye ...
Oşala Mənası: "Oşala" sözü Azərbaycan dilinin bir sıra şivələrində və dialektlərində alkoqollu içki deməkdir. Əsasən, ev şəraitində hazırlanan, maya və ya başqa fermentlərdən istifadə edilərək hazırl...
Pirojki Mənası: Rus mətbəxinə aid olan, kiçik ölçülü, içli xəmir məmulatı. Xəmirin içərisinə ət (mal əti, toyuq əti, donuz əti), kartof püresi, kəpəz, göbələk, kürü, pendir və digər müxtəlif doldur...
Sədəmə Mənası: Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində "xörək", "yemək" mənasında işlənən bir sözdür. Yəni, müxtəlif ərzaqlardan hazırlanmış hər hansı bir yemək növünü ifadə edir. Sözün mənası kontekstdən as...