Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Sələmə Mənası: Buğdadan hazırlanan yemək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. "Sələmə" sözünün türk dillərindəki qohum sözlərlə əlaqəsi araşdırılmalıdır. Ancaq "s...
Soğut Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. XI əsrdə “soğut” sözü iki mənada işlənmişdir. Mahmud Kaşğari lüğətində omonim kimi işlənən hər iki sözü qeydə almışdır: 1) turşumuş süd məhsulu; 2) xəmirli ...
Sütül Mənası: Qarğıdalının təzə əmələ gəlmiş, hələ tam yetişməmiş dənələrini yığıb ocaqda və ya təndirdə bişirib, daha sonra duzlu suya salıb çıxarılan yemək növü. Sütlü qarğıdalıdan hazırlandığı ü...
Şirbirinc Mənası: Fikrimizcə, mürəkkəb quruluşa malik bu xörək adı “şir” və “pirinc” sözləri əsasında formalaşmışdır. “Şir” sözü burada “saxsıdan hazırlanan qab” mənasında işlənmişdir. Beləliklə, “...
Tava Mənası: Şəki dialektində və bəzi digər regionlarda xüsusi bişirmə üsulu ilə hazırlanan bir növ çörək məhsuluna verilən ad. Qeyd etmək lazımdır ki, ümumi Azərbaycan dilində "tava" sözü qızardma...
Turşkabab Mənası: Qoyun ətinin qara tikələrindən 0,5 kq qaynadılır. Sonra 0,5 kq mal əti çəkilir və onun tərkibinə təxminən 1 dəstə cəfəri göyərtisi, duz, istiot əlavə olunur. Ət qarışığı xüsusi bi...
Üzgöz Mənası: Üzgöz, Qərbi Azərbaycanın Dərələyəz mahalı və Naxçıvan dialektlərində işlənən bir yemək adıdır. Əsasən, ət və ya tərəvəzli bir xörək növü olaraq təsvir edilir. Qaynadılmış və ya bişir...
Yuxa Mənası: Yayma və nazik çörək növü. Əsasən Cəbrayıl və Şuşa bölgələrinin şivələrində işlənilir. Qalın olmayan, incə, yumşaq və ləzzətli xüsusiyyətləri ilə seçilir. Mənbəyi: "Yuxa" sözünün et...
Xanəhmədi Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan "Xanəhmədi" sözü Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində, xüsusilə də Qərbi Azərbaycan ərazisində yayılmış bir yemək növünün adını bildir...
İşgənə Mənası: "Bozbaş, qovurma suyu, şorba" mənasında Ordubad kənd şivələrində işlənən bir sözdür. "İşgənə çox ləzzətli idi" kimi cümlələrdə istifadə olunur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın ...
Kəngər Boranısı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Kəngər" sözü əsas komponent olub, xörəyin əsas tərkib hissəsini təşkil edən kəngər bitkisini bildirir. "Boranı" isə bişirmə üsuluna ...
Könbə Mənası: Çörək növü. Adətən, qalın və dairəvi formada bişirilən, yumşaq və hava dolu içəriyə malik olan bir çörək növüdür. Bəzi regionlarda isə xüsusi bişirmə üsulu ilə hazırlanan, içərisinə m...
Qablı Mənası: Bu söz Füzuli şivəsində xörək adı kimi işlənir. Əsasında "qab" leksemi dayanır. "Qab" sözü özündə qablaşdırılmış, hazırlanmış yeməyi ifadə edir. Beləliklə, "qablı" termini, adətən, qabd...
Qayğanaq Mənası: Çalxalanmış toyuq yumurtalarının yağda qızardılması yolu ilə hazırlanan bir növ yemək. Adətən əlavə olaraq göyərti, pendir və ya digər əlavələr də istifadə oluna bilər. Qayğanağın da...
Qovurma Mənası: Əsasən Naxçıvan və Qərbi Azərbaycanın Dərələyəz bölgəsinin dialekt və şivələrində işlənən "Qovurma" sözü payız aylarında kökəlmiş heyvanların (əsasən qoyun və keçilərin) kəsilərək əti...