Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Sarışilə Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik bir xörək adı. Adın birinci komponenti olan "sarı" sözü rəngi, ikinci komponenti isə "şilə" sözü xörəyin növünü bildirir. Sarışilənin dəqiq tərkibi regionda...
Siməni Mənası: Bu söz Ordubad şivələrində işlədilən bir içki adıdır. Təzəcə cücərmiş buğdanın əzilib qovrulması ilə hazırlanan, qatı və qidalandırıcı bir həlimdir. Sözün əsas mənası "icra etmək, ye...
Surut Mənası: Bu qida məhsulunun adı arxaikləşmişdir. Mahmud Kaşğarı "Divanü lügətit-türk" əsərində buğda başaqlarındakı dənlərin bərkiməzdən əvvəl başağın alovda ütülərək qovrulması, sonra döyülərək...
Şıytılı Mənası: Lobya, kələm və soğandan bişirilən bir növ xörək. Qəbələ bölgəsinə məxsus şivə sözüdür. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam dəqiqləşdirilməmişdir. Lakin "şıytılı" sözünün komponentl...
Talkan Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Əsasən "qovud" mənasında Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində işlənməkdədir. Buğdanın, arpanın və ya digər dənli bitkilərin qovrulub əzilməsi ilə...
Tokuç Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adı. Mahmud Kaşğari tərəfindən "çörək" mənasında izah edilmişdir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası Mahmud Kaşğari tərəfindən izah edilmişdir. O, "tok uç" söz...
Urub Mənası: Şoraba, turşu növünün adıdır. Müxtəlif meyvələrdən (ərik, alça, əzgil və s.) hazırlanan, əsasən fermentasiya prosesi ilə turşulanmış bir içki və ya yemək növüdür. Dadına görə turş və ə...
Yelapardı Mənası: Yelapardı, mürəkkəb quruluşa malik olan bir şivə sözüdür. Əsasən, güclü küləyin əşyaları uçurub aparması mənasını ifadə edir. Lakin məcazi mənada da istifadə oluna bilər, məsələn,...
İsdılıx Mənası: Fikrimizcə, Bakı dialektində işlənən "İsdılıx" sözü "isti" sözündən törəmişdir və Bakı dialektində "sıyıq, duru xörək" mənasında işlənir. "İsti" sözünün burada "qaynar",
Kəklikotu Çayı Mənası: Kəklikotu bitkisindən hazırlanan içki. Ad, əsasını təşkil edən bitkinin adından götürülmüşdür. "Çay" sözü isə içkinin hazırlanma üsuluna işarə edir - bitki qaynar suda dəmlən...
Kotlet Mənası: Ət, əsasən mal və ya qoyun ətindən hazırlanan, xırda doğranılmış və küftə formasında (ellips şəklində) tavada qızardılan yemək növü. Həmçinin balıq, toyuq və digər ət növlərindən də ...
Külçə Mənası: Külçə, əsasən təndirdə bişirilən, yağlı və qalın bir çörək növüdür. Adətən müxtəlif milli bayramlarımızda, eləcə də xüsusi günlərdə süfrələrimizi bəzəyir. Şirin və ya duzlu ola bilər,...
Qatıq Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi süd məhsullarından biri olan, mayalanmış süd məhsuludur. Fermentasiya yolu ilə əldə edilir və xarakterik turş dadı və qatı quruluşu ilə seçilir. Azərbayc...
Qoç Kababı Mənası: Kabab növlərindən biri. "Qoç" sözü heyvanın, "kabab" sözü isə bişirmə üsulunun adını ifadə edir. Beləliklə, "Qoç Kababı" ifadəsi qoç ətindən hazırlanan kabab növünü bildirir. Sinta...
Lavash Mənası: Geniş dialektual areala malik çörək növünün adıdır. Bu söz dialekt və şivələrimizdə 3 mənada işlənir: 1) nazik, yumşaq, düz çörək; 2) yastı, nazik, quru çörək; 3) yastı, nazik lavaşd...