Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qarahalva Mənası: Qarahalva, əsasən Salyan bölgəsində yayılmış, tiyanda bişirilən və qovrulması nəticəsində qara rəngə çalan bir halva növüdür. Salyan şivəsində "İsfahan halvası" kimi də adlandırıl...
Qızartma Mənası: Ədəbi dilimizdə geniş işlənən "qızartma" sözü yüksək temperaturda yağda bişirilən müxtəlif yeməkləri ifadə edir. Sözün mənası, adından da göründüyü kimi, məhsulun qızartılması pros...
Quymaq Mənası: Dünyaya yenicə körpə gətirən analar üçün bişirilən xörək növüdür. Quymağın hazırlanması xaşıla bənzəyir, lakin ondan bir qədər bərk hala gətirilir və tərkibinə əlavə olaraq müxtəlif ...
Mican Aşı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Mican" sözünün özü bir toponim olaraq İsmayıllı rayonunda yerləşən bir kəndin adını daşıyır. Aşın adı, hazırlanma üsulundan və ya mənbəyin...
Obaşdanlıq Mənası: Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində, xüsusilə də Şimali Azərbaycan regionunda, Ramazan bayramı və ya başqa orucluq bayramlarının səhər yeməyini bildirir. Orta əsr Azər...
Parçabozbaş Mənası: Parçabozbaş, mürəkkəb quruluşa malik bir Azərbaycan milli xörəyidir. Adı "parça" və "bozbaş" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Parça" sözü burada ətin doğranmış, parçala...
Sacarası Mənası: Qərbi Azərbaycanın Qafan bölgəsinin şivəsində "iki sac arasında bişirilən çörək" mənasında işlənən bir söz. Adətən nazik, qızılı rəngdə və xırtıldayan bir çörək növüdür. Bişirmə üs...
Sıyrix Mənası: Nisbətən geniş areala malik olan bu şivə sözü müxtəlif dialekt və şivələrdə müxtəlif mənalarda işlənir. Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər şivəsində “yağla unun qarışığından hazırlanan, i...
Sulux Mənası: Qoyunun ilk südündən hazırlanan yemək növü. Sulux, adətən, qoyun doğduqdan sonra verdiyi ilk südün qaynadılması və ya müxtəlif əlavələrlə bişirilməsi ilə hazırlanan bir yeməkdir. Bu s...
Şırfıl Mənası: Şəki dialektində “yağda-soğanda əzilmiş lobyadan bişirilən xörək” mənasında işlənir. Adətən, quru lobyanın istifadə edildiyi, yağda və soğanda qovrulub əzilərək hazırlanan bir növ lo...
Taftapı Mənası: Qarğıdalı və ya darı unundan bişirilən çörək növü. Qərbi Azərbaycanın Karvansaray şivəsində işlənir. "Taftapı" sözü, əsasən, qarğıdalı və ya darı unu ilə hazırlanan, nazik və ya qalın...
To Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lüğət-it-türk" əsərində bulamac kimi bişirilən bir un məhsulu kimi izah edilmişdir. Müasir Azərbaycan dilində istifadə olunmayan, tarixi...
Umaşdı Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində "xörəyin bir növü" anlamında işlənir. Adətən, ət, kartof və digər tərəvəzlərdən hazırlanan, qalın və doyurucu bir yeməkdir. "Umaş...
Yarma Mənası: Əl dəyirmanında buğdanın xırda-xırda doğranmışından hazırlanmış xörək. Azərbaycan dilinin əksər dialekt və şivələrində işlənir. Yarma, ümumiyyətlə, sıyıq kimi bişirilir və müxtəlif əlav...
İçnour Mənası: Balakən, Qax və Zaqatala bölgələrinə məxsus əldə içalatdan (bağırsaq) hazırlanan bir növ kolbasadır. Adətən qoyun və ya keçi bağırsağından hazırlanır və ət, düyü, ədviyyat və digər ə...