Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Yaxnı Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin yeməklərindən biri olan, əsasən ət və tərəvəzlərdən hazırlanan, uzun müddət bişirilən və qatı souslu bir xörək növüdür. Hal-hazırda Azərbaycan mətbəxində g...
Xaşlama Mənası: Xörək növü. Əsasən ətin soyudulması, bozardılması ilə əlaqəli prosesi və nəticədə əldə olunan yeməyi ifadə edir. Qərbi Azərbaycanın Vedi və Zəngibasar şivələrində istifadə olunan bi...
Ağartı Mənası: Süddən əmələ gələn müxtəlif qida məhsullarının ümumiləşdirilmiş adı. Bu termin altında qatıq, xama, kərə yağı, pendir və s. kimi süd məhsulları nəzərdə tutulur. Əsasən, südün qatılaş...
Ayran Mənası: Süt məhsullarından hazırlanan, əsasən su və duz əlavə olunmuş qatıqdan ibarət sərinlədici içki. Yüksək qida dəyərinə malik olan ayran, həm də qida kimi, həm də sərinlədici içki kimi g...
Basdırma Mənası: Bu söz Tərtər şivəsində "bişirilmiş bir neçə günlük ət" mənasını verir. Daha geniş mənada isə, uzun müddət bişirilmiş, ət və ya digər əlavələrlə zəngin, qatı və dadlı bir yeməyi if...
Bozbaş Mənası: "Boz" sözü əsasında əmələ gəlmiş xörək adlarından biridir. Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində bu söz "ət, noxud, kartof ilə bişirilən sulu xörək" mənasında işlənir. Bozbaş əsa...
Cacıx Qovurması Mənası: Yazın əvvəllərində, qarların əriməsi ilə birlikdə torpağın üzərində görünən, cavan, yumşaq və dadlı bitkinin adı "cacıx"dır. Bu bitkidən hazırlanan qovurma yeməyi isə "Cacıx...
Çəymə Mənası: Düyü və süddən hazırlanan, adətən şirin xörək. Gəncə dialektində geniş istifadə olunur. “Çəymə” sözü, əsasən, Gəncə və ətraf bölgələrdə yayılmış qatı, şirin düyü püresi və ya südə biş...
Dasdana Mənası: Təndirdə bişirilən xüsusi bir çörək növü. Ordubad bölgəsinin şivəsində “təndir çörəyi” mənasında işlədilir. Həmçinin, bu söz bəzi hallarda sadəcə təndir çörəyini deyil, daha iri, qa...
Epbex Mənası: Epbex, Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış, əsasən Şəki və ətraf bölgələrə məxsus olan bir yemək növüdür. Dəqiq tərifi müxtəlif mənbələr tərəfindən fərqli şəkildə verilsə də, ümumiyyət...
Ət Şorbası Mənası: Ət şorbası, ətin suda bişirilməsi ilə əldə edilən bir növ şorbadır. Adından da göründüyü kimi əsas tərkib hissəsi ətdir. Tərkibinə əlavə olaraq müxtəlif tərəvəzlər, dənli bitkilə...
Hədik Mənası: Geniş areala malik şivə sözü olan "hədik", körpə uşaq diş çıxararkən hazırlanan xörək növüdür. Adətən qarğıdalı, lobya, buğda, qoz ləpəsinin əzilmiş və qurudulmuş halında, alça turşusun...
Ağız Mənası: Pendirə bənzər bir süd məhsulu olub, Azərbaycanın müxtəlif regionlarında hazırlanan xüsusi bir yemək növüdür. Qax, Şəki, Ağdam və Zərdab kimi bölgələrdə daha çox yayılmışdır. Lakin, bu...
Ayranaşı Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan “ayranaşı” sözü əsasən Masallı və Amasiya şivələrində yayılmışdır və "dovğa" mənasında işlədilir. Sözün əsasını "ayran" sözü təşkil edir, lakin tam eti...
Başəyax Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu söz, əsasən Azərbaycanın şimal-qərb bölgələrində yayılmış, əti və tərəvəzlərin qarışıq halda bişirilməsi ilə hazırlanan, zəngin və dadlı bir yeməyi ifa...