Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Yağbar Mənası: İrəvan şivəsində işlənən "Yağbar" sözü bişmiş qaraciyər və quyruqdan döyülüb hazırlanmış xörək növünü bildirir. Geniş areala malik olmayan, daha çox İrəvan bölgəsinə məxsus bir kulinar...
Zirəto Mənası: Düyü unundan hazırlanmış, xüsusilə Şərqi Azərbaycan bölgəsinə məxsus şirin bir xörək növüdür. Hazırlanma üsulu düyü ununun yağda qovrulması, ardınca şirin suyun əlavə edilməsi və qab...
Ablumu Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus, təzə limondan hazırlanan bir içki və ya yemək. Mənbəyi: Adın etimologiyası tam olaraq aydın deyil, lakin fikrimizcə, "ablumu" sözü iki hissədən ibarətdir:...
Avırtmac Mənası: Un və yağdan hazırlanan bir növ xörək. Qubadlı bölgəsinin kənd şivələrində "un ilə yağdan bişirilən xörək" mənasında işlədilir. Avırtmacın hazırlanma üsulu, xəmirin qalınlığı və bişi...
Bamiyə Mənası: Dialektoloji mənbələrdə bu şivə sözünün 2 əsas mənası əks olunmuşdur. Birincisi, bibərə bənzər, bişirilib yeyilən bir növ göyərtidir. İkincisi isə, bu göyərtidən hazırlanan yeməyin ö...
Boranı Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən soğan, ərik, lobya və balqabaqdan hazırlanan bir xörək növüdür. Soğanın yağda qızardılması ilə başlayır və digər tərəvəzlərin əlavə edilməsi ilə dav...
Bükcə Mənası: Quba bölgəsinə məxsus olan, əsasən qoz və əriştədən hazırlanan şirin bir çörək növüdür. Adətən, xəmirə əlavə olunan qoz və əriştənin miqdarı çörəyin dad və görünüşünü müəyyən edir. Bü...
Çəçil Mənası: Qazax dialektində “bişmiş dələmə, pendirin bir növü” mənasında işlənir. Çəçil, əsasən qoyun və ya keçi südündən hazırlanan, xüsusi bir üsulla bişirilən və şirəli bir pendir növüdür. Dad...
Çölməkabab Mənası: Çölməkabab, adından da göründüyü kimi, çölmə (qazan)də hazırlanan bir kabab növüdür. Kənd çölpası hissələrə bölünür, duz, istiot və cem formalı alça turşusu ilə ədviyyatlandırılı...
Döymənc Mənası: Qazax dialektində “döymənc” formasında işlənən bu leksik vahid, əsasən qatı xəmir əsasında hazırlanan, içərisinə müxtəlif ədviyyatlar və ya ət qarışığı əlavə edilən, sonra isə yağda q...
Əriştə Şorbası Mənası: Əriştə şorbası, əsas tərkib hissəsi əriştə olan, müxtəlif əlavələrlə (əsasən ət, tərəvəz və ya göbələk) bişirilən bir növ şorbadır. Tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regi...
Halva Mənası: Halva, un, şəkər və yağdan hazırlanan şirniyyat növüdür. Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və sevilən şirniyyatlarından biri olub, müxtəlif növləri və hazırlanma üsulları mövcuddur. Un ha...
Acnaur Mənası: Acnaur sözü, əsasən Azərbaycanın şimal-qərb bölgələrində (Quba, Şəki, Qax və s.) işlənən şivə sözüdür. "Ac" və "naur" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Ac" sözü burada "yuyul...
Avma Umac Mənası: Müəyyən bir texnologiya ilə hazırlanan, un və südün əsas tərkib hissəsi olduğu, quruluşu mürəkkəb olan bir növ xörək. Adının əsasında "ovmaq" feili dayanır. Bu, unun əldə ovulması...
Barsaxdolması Mənası: Barsaxdolması, adı özündə bir neçə leksik vahidin mənasını əks etdirən, mürəkkəb bir quruluşa malik yemək növüdür. "Barsax" sözü heyvan bağırsağını, "dolma" isə ət, düyü və ya...