Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Bozdamaş Mənası: Bozdamaş sözü əsasən Ağdərə şivəsində işlənən bir termindir və ədəbi dilin "doğramac" sözünün sinonimidir. Nitq hissəsinə görə isimdir. Doğranmış ət və ya tərəvəzlərdən ibarət olan, ...
Cırdala Mənası: Ağdaş və İsmayıllı şivələrində yayılmış bu söz, göyərtidən hazırlanan bir növ xörəyi ifadə edir. Həm "cırdala", həm də "cırdalı" formalarında işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyas...
Çilov Mənası: Yağ, mərcimək, əriştə və düyü ilə bişirilən xörək. Mənbəyi: Söz S. Altaylının lüğətində qeydə alındığı üçün, onun mənşəyi ilə bağlı dəqiq məlumatlar məhduddur. Ancaq sözün tərkib h...
Dələmə Mənası: Bu söz əsasən Zəngilan, Qazax, Tovuz və Naxçıvan bölgələrinin dialekt və şivələrində işlənir və "yenicə maya tutan pendir" mənasını verir. Yəni, südün qatılaşma prosesinin başlanğıc ...
Ədviyə Plovu Mənası: "Ədviyə Plovu" mürəkkəb quruluşa malik bir yemək növünün adıdır. "Ədviyə" sözü müxtəlif ətirli otlar və ədviyyatların qarışığından ibarət olduğunu bildirir. "Plov" isə düyü ilə...
Əydəx Mənası: Yağlı çörək növü. Qazax dialektində işlənən bir termindir. Mənbəyi: Bu leksik vahidin etimologiyası dəqiq müəyyən olunmasa da, "əydə" (yağlı, çox yağlı) və "xörək" (çörək) sözlərin...
Həlsə Mənası: Ətlə yarmadan bişirilən, ətin və yarmağın bir-birindən seçilmədiyi qədər bişirilmiş xörək. Naxçıvan dialektində işlənən bir termindir. "Həlsəni qışda yeyirik" deyimi də göstərir ki, bu ...
Alanqa Mənası: "Alanqa" sözü Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış bir yeməyin adıdır. Adının etimologiyası "almaq" feilindən törəməsidir. "Alanqa" sözü kök + şəkilçi + şəkilçi modeli əsasında formala...
Badamaşı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi xörək növlərindən biri. Badam əsaslı, əsasən şirin və ya yarımsərt formada hazırlanan bir yeməkdir. Hazırlanma üsulu bölgədən bölgəyə dəyişə bilər, la...
Bələş Mənası: Düyü və xəmirdən hazırlanan, ət və kişmiş əlavə olunan bir xörək növü. Xüsusilə Dərbənd bölgəsinə məxsus olan, regiona xas bir yemək reseptidir. Mənbəyi: Bələş sözünün etimologiyas...
Boze Mənası: Kəlbəcər şivəsində yayılmış bir yemək növü. "Sıyıq xörək" mənasında işlənir. Əsasən sıyıqvari, bəzən isə daha sıx, ət əlavəli formada hazırlana bilər. Dəqiq tərkibi region və ailə ənən...
Cız-bız Mənası: Səs təqlidi sözlər əsasında yaranmış xörək adıdır. "Cızz" sözü ət kimi maddələrin yağda qızardılan zaman çıxardığı səsə deyilir. "Bız" isə bu səsin davamlılığını, tez-tez təkrarlanm...
Çivgin Mənası: Arxaikləşmiş xörək adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində istifadə edilmir. Mahmud Kaşğarinin “Divanü lüğət-it-türk” əsərində “doyuran, yağlı aş” mənasında qeyd olu...
Dəvə Qutabı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan, əsasən dəvə ətindən hazırlanan qutab növüdür. "Qutab" sözü özü də Azərbaycan türkcəsindən gələrək, içli xəmirli yeməklə...
Əhəri Mənası: Güney Azərbaycan mətbəxinə məxsus olan, xüsusi biçimi və dadı ilə seçilən bir çörək növü. Adı, hazırlandığı üsul və ya xüsusiyyətlərindən daha çox coğrafi mənşəyini əks etdirir. Mə...