Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Balba Mənası: Dialektoloji lüğətlərdə "balba" lekseminin iki əsas mənası qeyd olunmuşdur: 1) Müəyyən otlardan, bitkilərdən, düyü, yağ və yumurtadan hazırlanmış bir növ yemək; 2) (Daha az yayılmış m...
Bor Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. "Şərab" mənasında işlənir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərində qeydə alınmışdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin qədim təbəqəsinə...
Bulama Mənası: Yeni doğan heyvanların (əsasən, inək, qoyun, keçinin) ilk günlərdə sağılan südü. S. Altaylının lüğətində həm “bulama”, həm də “bulamac” kimi qeydə alınmışdır. “Bulamac” termini “bulama...
Çaxır Mənası: Müasir Azərbaycan ədəbi dilində "şərab növü" mənasında işlənən Çaxır sözü, əsasən qırmızı üzüm sortlarından hazırlanan, güclü aromata və özünəməxsus dadına malik bir içkidir. Tarixən ...
Çortman Mənası: Çortman, əsasən İrəvan bölgəsinə məxsus olan və qatıqla şoranın qarışdırılması yolu ilə hazırlanan bir yemək növüdür. "Qatıq qarışdırılmış şor" mənasında işlənir. Qatıq və şoranın n...
Döymə Mənası: Buğda yarması ilə süddən hazırlanmış bir növ yemək. Cəbrayıl bölgəsinə məxsus olan bu yeməyin adı, hazırlanma üsulundan irəli gələn bir termindir. Mənbəyi: Sözün əsasında “döymək” feil...
Əriştə Aşı Mənası: Əriştə aşı, əsasən əriştədən və ət, toyuq və ya göyərti əsaslı bir şorbadan ibarət olan, Qərbi Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir aşı növüdür. “Əriştə” sözü nazik şəkildə kəsilmiş x...
Girs Mənası: Əsasən Qax, Zaqatala və Balakən bölgələrinə məxsus olan, xəmir əsaslı bir xörək növüdür. Xəmir yoğrulduqdan sonra nazik yayılır və barmaqlar vasitəsilə deşiklər açılır. Sonra isə yağda...
Abgüşt Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin zəngin tarixini əks etdirən bir xörək adı olan "Abgüşt", əsasən ət və tərəvəzdən hazırlanan, sulu bir yemək növüdür. Sözün özündə də qidaya olan doyğunluq h...
Avaca Mənası: Qatıqdan hazırlanmış xörək növünün adıdır. Adətən, qatıq əsaslı olub, içərisinə müxtəlif əlavələr (otlar, göyərti, tərəvəz, ət və s.) əlavə edilərək hazırlanır. Regiondan asılı olaraq...
Balıq Küküsü Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, əsasən balıq ətindən hazırlanan bir növ xörək adıdır. Adının "kükü" hissəsi, xörəyin içərisindəki müxtəlif əlavələrə və ya hazırlanma texnikasına işarə...
Boranı Mənası: Boranı, əsasən balqabaqdan hazırlanan bir növ aş və ya plovdur. Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan bu yemək, adını əsas tərkib hissəsi olan balqabağın köhnə adınd...
Bulama Mənası: İnək və qoyun südünün qarışığından hazırlanan bir növ süd məhsulu. Adətən, südün qaynadılması və ya qatılaşdırılması ilə əldə edilir. Bəzi bölgələrdə bulama əlavə olaraq şəkər və ya ...
Çalma Mənası: "Çalma" sözü, əsasən Qazax dialektində istifadə olunan bir yemək adıdır. "Xəşil"ə bənzər bir xörək növünü bildirir. "Çalma çalın, yeəx" ifadəsi də bu xörəyin adının xüsusiyyətini əks ...
Çöçə Mənası: Naxçıvan dialekt və şivələrində yağ, yumurta, süd və qozla hazırlanan, adətən bayramlarda bişirilən çörək növü. Umumi mənada isə, xüsusi bir reseptə və ya tərkibə malik olmayıb, əsasən...