Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Fəsəli Mənası: Fəsəli, Azərbaycan mətbəxinin müxtəlif bölgələrində geniş yayılmış, əsasən qarğıdalı unundan hazırlanan bir növ şirniyyat və ya qızartılmış xəmir məmuludur. Hazırlanma üsulu bölgədən...
Hopbaca Mənası: Ağcabədi, Sabirabad və Şahbuz şivələrində “südlü aş xörəyi” mənasında işlənən bir kəlmədir. Hopbacanın tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regiona fərqlənə bilər, lakin əsasında s...
Alma Çayı Mənası: Alma meyvəsindən hazırlanan çay növü. Adının mənası birbaşa içkinin əsas tərkib hissəsi olan almadan götürülür. "Alma" sözü meyvənin adını, "çay" isə içki növünü bildirir. Tərkibi...
Badımcan Turşusu Mənası: Turşu növlərindən biri olub, əsas tərkib hissəsi olaraq badımcan tərəvəzindən istifadə olunur. "Badımcan" sözü bitki və ya tərəvəzin adını, "turşu" isə xüsusi bir qida emalı ...
Bibər Dolması Mənası: Bibər Dolması, dolma növlərindən biri olub, əsasən şirəli bibərlərin içinin ət, düyü, göyərti və ədviyyat qarışığı ilə doldurulması və sonra bişirilməsi ilə hazırlanan bir yem...
Bublik Mənası: Rus dilindən alınma söz olub, Azərbaycan dilində "halqa şəkilli çörək" mənasında işlənir. Adətən kiçik ölçülü, bişmiş zaman halqa formasını alan, içi boş və xarici səthi qızılı-qəhvəyi...
Cirbur Mənası: Cirbur, Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən un, yağ, su, kartof və müxtəlif meyvələrdən hazırlanan bir növ xörəkdir. Hazırlanma üsulu un və yağın qovrulması, sonradan su əlavə edilmə...
Çobal Mənası: Keçi piyi ilə bişirilən xörək. Zaqatala şivəsində işlənən bir termindir. "Anam bizə çobal bişirdi" kimi ifadələrdə istifadə olunur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. La...
Dondurma Mənası: "Dondurma" sözü, "donmaq" feilindən törəmiş bir isimdir. Qida məhsulu olaraq dondurmanın adı, onun hazırlanma prosesi ilə – süd, şəkər, meyvə suyu və digər əlavələrin bir-birinə qa...
Əmlik Kababı Mənası: Süddən ayrılmamış, gənc quzunun ətindən hazırlanan bir kabab növüdür. Adının əsasını təşkil edən "əmlik" sözü, kababın hazırlandığı quzunun südəmər olmasına işarə edir. Yəni, h...
Fətir Mənası: Yuxa, lavaş, mayasız, duzsuz çörək – lavaş mənasında Salyan, Culfa, Qazax, Sabirabad dialekt və şivələrində işlənir. Ümumi mənada isə nazik, yumşaq, bişirilmiş xəmir məmulatı deməkdir...
Hortdama Mənası: Şahbuz bölgəsinin şivəsində "süd ilə doğranmış çörəyin qaynadılmasından hazırlanan xörək" mənasında işlənən bir yemək adıdır. Sözün tərkibindəki "hort-" komponenti, yəqin ki, çörəy...
Araq Mənası: Buğda, arpa və ya müxtəlif meyvələrin qaynadılıb saflaşdırılmış suyundan əldə edilən yüksək qatılıqlı spirtli içki. Mənbəyi: "Araq" sözü ərəb dilindən (عراق) gəlir. Ərəb dilində "ər...
Bağırbeyin Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik bu xörək adı “bağır” və “beyin” leksik vahidləri əsasında yaranmışdır. Adından da göründüyü kimi, xörəyin tərkibində qoyun və ya keçi bağırsağı (bağır) və...
Bişi Mənası: Lənkəran, Ağsu, Bakı və Şamaxı bölgələrində geniş yayılmış xüsusi bir çörək növünün adıdır. Adətən, digər çörək növlərindən daha qalın və iri olur, xüsusi bir bişirmə üsuluna malikdir....