Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Çığırtma Mənası: Çığırtma, əsasən toyuq ətindən, bəzən isə badımcandan hazırlanan bir Azərbaycan milli yeməyidir. Soğanın yağda qızardılması ilə başlayaraq, ət və ya badımcanın əlavə edildiyi və xü...
Daş Kələm Boranısı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Daş kələm" tərəvəzin növünü, "boranısı" isə hazırlanma üsulunu və ya xörəyin xüsusiyyətini ifadə edir. "Boranı" termini, ümumiyyətl...
Əcəbsəndə Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi xörəklərindən biri olan əcəbsəndə, əsasən un, yağ və qatıqdan hazırlanan, qızardılmış və ya bişirilmiş bir növ yastı xörəkdir. Adının mənşəyi ilə bağlı...
Əvəlikli Aş Mənası: Əvəlikli aş, əsas tərkib hissəsi olaraq əvəlikdən (əsasən, xiyar turşusunun içərisindəki mayalanmış xiyar suyu və qalıqları) istifadə edilən, əriştə və ya yarma ilə zənginləşdir...
Həlləcoş Mənası: Qərbi Azərbaycanın Qəmərli və Zəngibasar şivələrində işlənən "xörək növünün adı" mənasını verən bir termindir. Həlləcoşun dəqiq tərkibi və hazırlanma üsulu barədə məlumat məhduddur, ...
Axtarma Mənası: Ağartı məhsullarından (əsasən qoyun südü və ya digər heyvan məhsullarından) hazırlanan, qurudulmuş və duzlanmış qədim Azərbaycan qida növüdür. Axtarma adətən qoyun südünün qatılaşdı...
Ayrançilo Mənası: Ayrançilo, mürəkkəb quruluşa malik olan bir yemək adıdır. "Ayran" və "çilo" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Ayran" sözünün mənası məlumdur - süd məhsulu olan mayalanmı...
Bəkməz Mənası: Tut meyvələrindən (lat. Diospyros) hazırlanan qatı, şirin şirə. Qaynadılmış tut suyu, bəzən də digər meyvələrin (məsələn, əncir, üzüm) qaynadılmış şirəsi ilə də əlaqələndirilir. Azər...
Bozdamac Mənası: Sac üstündə bişirilən, adətən nazik və dairəvi formalı çörək növü. Adətən, xəmirə əlavə olunan maddələrə görə rəngi açıq boz rəngdə olur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam dəqiql...
Cılbır Mənası: Qərbi Azərbaycanın Amasya şivəsində istifadə olunan "cılbır" sözü əsasən iki mənada işlənir: 1) Göyərti (adətən göy ətir və ya digər oxşar göyərtilər) və yarma (buğda, arpa və ya başqa...
Çırpma Mənası: Çırpma sözü, əsasən Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir termin olub, təndirdə bişirilən qalın çörəyi ifadə edir. Daha dəqiq desək, lavaşa bənzər, lakin daha qalın və kiçik öl...
Daş Küftə Mənası: Daş küftə, ətin xüsusi üsulla, daş üzərində döyülərək hazırlandığı bir küftə növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas xüsusiyyəti ətin daşda toxmaqla döyülməsidir. Ətə əlavə olara...
Ədviyə Plovu Mənası: "Ədviyə Plovu" mürəkkəb quruluşa malik bir yemək növünün adıdır. "Ədviyə" sözü müxtəlif ətirli otlar və ədviyyatların qarışığından ibarət olduğunu bildirir. "Plov" isə düyü ilə...
Əydəx Mənası: Yağlı çörək növü. Qazax dialektində işlənən bir termindir. Mənbəyi: Bu leksik vahidin etimologiyası dəqiq müəyyən olunmasa da, "əydə" (yağlı, çox yağlı) və "xörək" (çörək) sözlərin...
Həlsə Mənası: Ətlə yarmadan bişirilən, ətin və yarmağın bir-birindən seçilmədiyi qədər bişirilmiş xörək. Naxçıvan dialektində işlənən bir termindir. "Həlsəni qışda yeyirik" deyimi də göstərir ki, bu ...