Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Buxsı Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Əsasən Mahmud Kaşğarinin “Divanü lüğət-it-türk” əsərindən məlumdur. Mənbəyi: Sözün etimol...
Cirkal Mənası: Mayasız xəmirdən bişirilən çörək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil, lakin "cirkal" sözünün mayasız xəmirdən bişirilməsinə işarə edən bir kökd...
Çobanbozartması Mənası: Çobanbozartması, mürəkkəb quruluşa malik bir xörəkdir. Adının ilk komponenti olan "çoban" sözü qədim bir peşəyə işarə edir və xörəyin çobanlar tərəfindən hazırlanması və ya on...
Dovğa Mənası: Qatıq əsaslı, su ilə durulaşdırılmış və adətən bişirilmiş (qaynadılmış) süd məhsulu. Zövqə görə yumurta, un və ya digər əlavələr də əlavə edilə bilər. Yüngül və sərinlədici bir xüsusi...
Ərik Qaysavası Mənası: Azərbaycan və türk xalqları arasında geniş yayılmış ənənəvi bir ərik əsaslı xörək növüdür. Əsasən əriyin turş və ya şirin növlərindən hazırlanır. Qaysa sözünün özünəməxsus da...
Firni Mənası: Düyü unu, süd və qəndlə bişirilən duru xörək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: "Firni" sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Ancaq fars dilindəki "firin" (fırın) sözü ilə əlaqəl...
Xama Mənası: Bişirilməmiş südün üst qatında əmələ gələn qatı, yağlı hissə. Qazax dialektində, Tovuz və Cəbrayıl şivələrində “bişirilməmiş südün üzü” mənasında işlənir. "Xama" sözü, əsasən, qatıq və y...
Abatdıdı Mənası: Qubadlı bölgəsinə məxsus olan, isti çörəyin içinə yağ, şor, pendir və digər ağartı məhsullarının qoyulması ilə hazırlanan yemək növü. Adətən səhər yeməyi kimi yeyilir və sürətli, sad...
Aş Mənası: Bu xörək adı “yemək, təam, plov” mənasında Azərbaycanın əksər dialekt və şivələrində işlənir. Aş, əsasən, ət, tərəvəz və dənli bitkilərin birlikdə bişirilməsi ilə hazırlanan, qatı və sul...
Bal Mənası: Arının çiçəklərin nektarı və ya şirin şirələrindən istehsal etdiyi, yüksək qida dəyərinə malik, şirni və yapışqan qatı maddənin adıdır. İnsanlar tərəfindən qədim zamanlardan bəri qida və ...
Bombu Mənası: "Kömbə" mənasında Naxçıvan Muxtar Respublikasının Ordubad şivəsində işlənən bir çörək növüdür. Adətən, ağ unnan bişirilir və bu üsulla daha dadlı olur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası...
Buxsum Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. Mahmud Kaşğari tərəfindən "darıdan düzəldilən bir içki, darı pivəsi" kimi izah edilmişdir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin köhnə təbəqələrin...
Ciyər Boranısı Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus olan, əsas tərkib hissəsi qovrulmuş ciyər olan bir xörək növüdür. Adından da göründüyü kimi, "boranı" sözü xörəyin hazırlanma üsuluna və ya görünüşünə i...
Çobansalatı Mənası: Müxtəlif tərəvəz məhsullarından (xiyar, pomidor, bibər, soğan, kişniş, şüyüd və s.) hazırlanan salat növü. Adından da göründüyü kimi, əsasən çobanlar tərəfindən hazırlanıb yeyil...
Dönər Mənası: Hərəkət adı ilə motivləşən xörək adıdır. Dönər sözünün əsasında “dönmək” feili dayanır. Hazırlanması zamanı ətin şişə taxılıb, yavaş-yavaş dönərək bişirilməsi ilə bağlıdır. Bu proses ...