Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Abatdıdı Mənası: Qubadlı bölgəsinə məxsus olan, isti çörəyin içinə yağ, şor, pendir və digər ağartı məhsullarının qoyulması ilə hazırlanan yemək növü. Adətən səhər yeməyi kimi yeyilir və sürətli, sad...
Abduğ Mənası: Bəzi Azərbaycan dialekt və şivələrində "avdıx" və ya "ovdux" kimi işlənən bu söz, əsasən Təbriz dialektində "abduğ" formasında qeydə alınır. Sözün əsl mənası quru yemiş növü olan qoz,...
Abgüşt Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin zəngin tarixini əks etdirən bir xörək adı olan "Abgüşt", əsasən ət və tərəvəzdən hazırlanan, sulu bir yemək növüdür. Sözün özündə də qidaya olan doyğunluq h...
Ablumu Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus, təzə limondan hazırlanan bir içki və ya yemək. Mənbəyi: Adın etimologiyası tam olaraq aydın deyil, lakin fikrimizcə, "ablumu" sözü iki hissədən ibarətdir:...
Abqora Aşı Mənası: Abqora aşı, əsas tərkib hissəsi kimi abqora (üzüm şirəsi) istifadə edilən bir aş növüdür. Tərkibinə görə qatı, qidalı və turş-şirin dadlı bir yeməkdir. Əsasən Təbriz mətbəxində g...
Acnaur Mənası: Acnaur sözü, əsasən Azərbaycanın şimal-qərb bölgələrində (Quba, Şəki, Qax və s.) işlənən şivə sözüdür. "Ac" və "naur" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Ac" sözü burada "yuyul...
Afar Mənası: Şəki dialektində "qutab" mənasında işlənən söz. Yəni, içli xəmirli bir növ yemək. Mənbəyi: "Afar" sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Lakin, Şəki dialektindəki istifadəsi nəzərə alın...
Ağartı Mənası: Süddən əmələ gələn müxtəlif qida məhsullarının ümumiləşdirilmiş adı. Bu termin altında qatıq, xama, kərə yağı, pendir və s. kimi süd məhsulları nəzərdə tutulur. Əsasən, südün qatılaş...
Ağız Mənası: Pendirə bənzər bir süd məhsulu olub, Azərbaycanın müxtəlif regionlarında hazırlanan xüsusi bir yemək növüdür. Qax, Şəki, Ağdam və Zərdab kimi bölgələrdə daha çox yayılmışdır. Lakin, bu...
Alana Mənası: Şəkərli cəviz, badam və digər qoz-fındıq növlərinin əlavə olunduğu, şirin bir növ şirniyyat və ya desert. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam olaraq aydın deyil, lakin S. Altaylının “...
Alanqa Mənası: "Alanqa" sözü Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış bir yeməyin adıdır. Adının etimologiyası "almaq" feilindən törəməsidir. "Alanqa" sözü kök + şəkilçi + şəkilçi modeli əsasında formala...
Albuxara Aşı Mənası: Albuxara Aşı, əsas tərkib hissəsi olaraq albuxara meyvəsindən istifadə edilən bir aş növüdür. "Aşı" termini isə Azərbaycan mətbəxində müxtəlif dənli bitkilərdən, ət və ya tərəvəz...
Alma Çayı Mənası: Alma meyvəsindən hazırlanan çay növü. Adının mənası birbaşa içkinin əsas tərkib hissəsi olan almadan götürülür. "Alma" sözü meyvənin adını, "çay" isə içki növünü bildirir. Tərkibi...
Araq Mənası: Buğda, arpa və ya müxtəlif meyvələrin qaynadılıb saflaşdırılmış suyundan əldə edilən yüksək qatılıqlı spirtli içki. Mənbəyi: "Araq" sözü ərəb dilindən (عراق) gəlir. Ərəb dilində "ər...
Aş Mənası: Bu xörək adı “yemək, təam, plov” mənasında Azərbaycanın əksər dialekt və şivələrində işlənir. Aş, əsasən, ət, tərəvəz və dənli bitkilərin birlikdə bişirilməsi ilə hazırlanan, qatı və sul...