Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Xan Kababı Mənası: Kabab növlərindən biri olub, qoyunun şirin bağırsağının içərisinə qaraciyəri, ağ ciyəri, ürəyi, böyrəyi xırda-xırda doğranaraq doldurulması ilə hazırlanan ləzzətli bir yeməkdir. ...
Xanıma Mənası: Əla növ undan nazik lavaşlar açılır (qoğal xəmiri kimi). Təxminən əl boyda hissənin içərisinə çox da yağlı olmayan çəkilmiş, dananın bel ətinin içərisinə qoyulub bişirilir. Yüksək ke...
Xanəhmədi Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan "Xanəhmədi" sözü Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində, xüsusilə də Qərbi Azərbaycan ərazisində yayılmış bir yemək növünün adını bildir...
Xarço Mənası: Gürcü mətbəxinə məxsus, əsasən qoyun əti, düyü və ədviyyatlardan hazırlanan qatı sulu yemək. Adətən əlavə olaraq qoz, albalı və ya nar şirəsi də istifadə olunur. Dadına görə ətirli və...
Xaş Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinə aid ət xörəyi. Əsasən qoyun və ya mal-qaranın kəlləpaçasından, ayaqlarından və ya digər sümük hissələrindən hazırlanır. Uzun müddət aşağı atəşdə bişirilərək ə...
Xaşlama Mənası: Xörək növü. Əsasən ətin soyudulması, bozardılması ilə əlaqəli prosesi və nəticədə əldə olunan yeməyi ifadə edir. Qərbi Azərbaycanın Vedi və Zəngibasar şivələrində istifadə olunan bi...
Xatıl Mənası: Undan hazırlanan yemək növü. Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər, Çəmbərək və Kalinino bölgələrinin şivələrində "yemək növü" mənasında işlənir. Xatılın konkret tərkibi və hazırlanma üsulu r...
Xıtab Mənası: Məhdud arealda işlənən bu leksik vahid Culfa şivəsində “balqabaq, soğan və pencərdən hazırlanan xörək” mənasında işlənir. Xıtabın dadı adətən acı olur. Mənbəyi: Xıtab sözünün etimologi...
Xəlsə Mənası: Dovğa mənasında Qərbi Azərbaycanın Zəngibasar şivəsində işlənən bir sözdür. Azərbaycan dilində dovğa, əsasən, un, düyü və ya digər dənli bitkilərdən hazırlanan, əsasən suda bişirilən, s...
Xəşil Mənası: Güneyli-quzeyli Azərbaycanın hər ikisinin kulinariyasına məxsus ənənəvi bir xörək növüdür. Unun suda bişirilərək hazırlandığı, sıyıqvari bir formada olan bu yemək, əsasən səhər yeməyi...
Yağbar Mənası: İrəvan şivəsində işlənən "Yağbar" sözü bişmiş qaraciyər və quyruqdan döyülüb hazırlanmış xörək növünü bildirir. Geniş areala malik olmayan, daha çox İrəvan bölgəsinə məxsus bir kulinar...
Yağlı Kal Mənası: Quba dialektinə məxsus olan "Yağlı Kal" termini, mürəkkəb quruluşa malik bir yeməyi ifadə edir. Əsasən yağlı xəmirdən (yuxadan) və içərisinə qatılan müxtəlif əlavələrdən (tərəvəz,...
Yala Mənası: Arxaikləşmiş çörək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Müxtəlif formalarda (məsələn, "yalan", "yalav") da rast gəlinməmişdir. Əsasən yazılı mənbələ...
Yalaçı Mənası: Arxaikləşmiş çörək növü. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lüğat-it-türk" əsərində "lavaşın bir növü (yalaçı yuxa)" kimi izah edilir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası Türkiyə dillərinə aiddir. Ma...
Yannama Mənası: Ağdaş və Biləsuvar rayonlarının şivələrində saçda bişirilən qalın çörək deməkdir. Adətən, odda və ya köz üzərində bişirilir. "Yannama" sözü, həmçinin, bu şəkildə bişirilən digər xəm...