Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Bor Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. "Şərab" mənasında işlənir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərində qeydə alınmışdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin qədim təbəqəsinə...
Boranı Mənası: Əsasən balqabaqdan hazırlanan bir növ Azərbaycan xörəyi. Ədəbi dildə "balqabaq" mənasında da işlənə bilsə də, xörək kimi istifadəsi daha geniş yayılıb. Hazırlanma üsulu regiondan reg...
Boranı Mənası: Boranı, əsasən balqabaqdan hazırlanan bir növ aş və ya plovdur. Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan bu yemək, adını əsas tərkib hissəsi olan balqabağın köhnə adınd...
Boranı Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən soğan, ərik, lobya və balqabaqdan hazırlanan bir xörək növüdür. Soğanın yağda qızardılması ilə başlayır və digər tərəvəzlərin əlavə edilməsi ilə dav...
Borş Mənası: Rus dilindən alınmış xörək adıdır. "Kələm, çuğundur, kök və bəzi yeməli yaşıl bitkilərlə bişirilən turş, qırmızımtıl rəngli şorba" mənasında işlənir. Müxtəlif regionlarda tərkibi dəyiş...
Bozartma Mənası: Bozartma, ətin suda bişirilməsi nəticəsində rənginin bozlaşması ilə əlaqədar yaranmış bir xörək adıdır. Ət suda qaynadıqca rənginin dəyişməsi, bozarma prosesi bu adın əsasını təşki...
Bozbaş Mənası: "Boz" sözü əsasında əmələ gəlmiş xörək adlarından biridir. Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində bu söz "ət, noxud, kartof ilə bişirilən sulu xörək" mənasında işlənir. Bozbaş əsa...
Bozbulanıq Mənası: Şorba formasında hazırlanan, adətən ət, düyü və tərəvəzlərin birlikdə bişirildiyi xörək növüdür. "Bozbulanıq" termini özündə həm rəng, həm də qatı, qalın quruluşu ifadə edir. Boz...
Bozdamac Mənası: Sac üstündə bişirilən, adətən nazik və dairəvi formalı çörək növü. Adətən, xəmirə əlavə olunan maddələrə görə rəngi açıq boz rəngdə olur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam dəqiql...
Bozdamaş Mənası: Bozdamaş sözü əsasən Ağdərə şivəsində işlənən bir termindir və ədəbi dilin "doğramac" sözünün sinonimidir. Nitq hissəsinə görə isimdir. Doğranmış ət və ya tərəvəzlərdən ibarət olan, ...
Boze Mənası: Kəlbəcər şivəsində yayılmış bir yemək növü. "Sıyıq xörək" mənasında işlənir. Əsasən sıyıqvari, bəzən isə daha sıx, ət əlavəli formada hazırlana bilər. Dəqiq tərkibi region və ailə ənən...
Bozpört Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir xörək növüdür. Ət öz suyunda, yəni pörtlənib bişirilir. Adətən, az miqdarda soğan, pomidor və bibər əlavə olunur və duz vurulur. Yeməyin hazırlanma ü...
Bublik Mənası: Rus dilindən alınma söz olub, Azərbaycan dilində "halqa şəkilli çörək" mənasında işlənir. Adətən kiçik ölçülü, bişmiş zaman halqa formasını alan, içi boş və xarici səthi qızılı-qəhvəyi...
Buğlama Mənası: Azərbaycanın dialekt və şivələrində "buğlama" sözü iki əsas mənada işlənir: 1) İçinə turşu və kişmiş doldurularaq bişirilmiş balıq; 2) Ət, quş əti və ya tərəvəzin xüsusi bir sousda,...
Bükcə Mənası: Quba bölgəsinə məxsus olan, əsasən qoz və əriştədən hazırlanan şirin bir çörək növüdür. Adətən, xəmirə əlavə olunan qoz və əriştənin miqdarı çörəyin dad və görünüşünü müəyyən edir. Bü...