Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Firiş Mənası: Firiş, südlə düyünün qaynadılması yolu ilə hazırlanan bir xörək növüdür. Adətən şirin və yoğun bir quruluşa malik olur. Hazırlanma üsulunda müxtəlif regional dəyişikliklər mövcuddur. ...
Firni Mənası: Düyü unu, süd və qəndlə bişirilən duru xörək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: "Firni" sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Ancaq fars dilindəki "firin" (fırın) sözü ilə əlaqəl...
Fəsəli Mənası: Fəsəli, Azərbaycan mətbəxinin müxtəlif bölgələrində geniş yayılmış, əsasən qarğıdalı unundan hazırlanan bir növ şirniyyat və ya qızartılmış xəmir məmuludur. Hazırlanma üsulu bölgədən...
Fətir Mənası: Yuxa, lavaş, mayasız, duzsuz çörək – lavaş mənasında Salyan, Culfa, Qazax, Sabirabad dialekt və şivələrində işlənir. Ümumi mənada isə nazik, yumşaq, bişirilmiş xəmir məmulatı deməkdir...
Gilənar Çayı Mənası: Gilənar çayı, yetişmiş gilənar meyvələrindən hazırlanan bir çay növüdür. Əsasən Təbriz mətbəxində geniş yayılmış və üstünlük verilən bir içkidir. Adı da özünün əsas tərkib hiss...
Girs Mənası: Əsasən Qax, Zaqatala və Balakən bölgələrinə məxsus olan, xəmir əsaslı bir xörək növüdür. Xəmir yoğrulduqdan sonra nazik yayılır və barmaqlar vasitəsilə deşiklər açılır. Sonra isə yağda...
Güşvara Mənası: Naxçıvan şivəsində "düşbərə" mənasında işlənən xörək növünün adıdır. Yəni, əsasən ət və ya göyərti ilə doldurulmuş və xəmirə bükülmüş, sonra isə suda bişirilən kiçik ölçülü yemək nö...
Halva Mənası: Halva, un, şəkər və yağdan hazırlanan şirniyyat növüdür. Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və sevilən şirniyyatlarından biri olub, müxtəlif növləri və hazırlanma üsulları mövcuddur. Un ha...
Haquy Mənası: Zaqatala bölgəsinə məxsus şivə sözü olub, undan və yağdan hazırlanan bir növ xörəyi, daha geniş mənada isə “xəşil” mənasında işlənir. Xəşil kimi, əsasən mayalı xəmirin qızardılması il...
Haşil Mənası: "Xəşil" mənasında Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir sözdür. Xəşil, əsasən ət və ya quzu ətindən hazırlanan, qatı və qalın bir şorbadır. Haşilin hazırlanma üsulu regiondan regi...
Hay-hay Mənası: Yuxa formasında bişirilən, xüsusilə Kəlbəcər bölgəsində yayılmış bir çörək növüdür. Südlə bişirilən yuxa çörək mənasında işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir....
Hopbaca Mənası: Ağcabədi, Sabirabad və Şahbuz şivələrində “südlü aş xörəyi” mənasında işlənən bir kəlmədir. Hopbacanın tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regiona fərqlənə bilər, lakin əsasında s...
Hörrə Mənası: Qərbi Azərbaycanın Çəmbərək və Kalinino şivələrində “südlə undan hazırlanan duru yemək, kaşa” mənasında işlənir. Adətən, bu yemək səhər yeməyi kimi təqdim olunur və öz tərkibində südü...
Hortdama Mənası: Şahbuz bölgəsinin şivəsində "süd ilə doğranmış çörəyin qaynadılmasından hazırlanan xörək" mənasında işlənən bir yemək adıdır. Sözün tərkibindəki "hort-" komponenti, yəqin ki, çörəy...
Hədik Mənası: Geniş areala malik şivə sözü olan "hədik", körpə uşaq diş çıxararkən hazırlanan xörək növüdür. Adətən qarğıdalı, lobya, buğda, qoz ləpəsinin əzilmiş və qurudulmuş halında, alça turşusun...