Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qovut Mənası: Qovurğanı kirkirədə üyüdüb onu doşabla (üzüm şirəsi və ya digər şirələr) ovurlar. Sonra əl içi boyda sıxıb dürmək formasına salınır və yeməyə də belə verilir. Yəni, qovurğanın doşabla q...
Löküt Mənası: Qovurğa ilə süddən hazırlanan, adətən bəkməz və ya doşabla birlikdə yeyilən bir növ xörək. Mənbəyi: Lökütün etimologiyası haqqında dəqiq məlumatlar məhduddur. Sözün məhdud coğrafi ...
Nardança Mənası: Göyçay bölgəsinə məxsus olan, düyü sıyığının narşərabla bişirilməsi ilə hazırlanan bir növ xörək. Mənbəyi: "Nardança" sözü özündə iki əsas komponenti ehtiva edir: "nar" və "danç...
Ovşala Mənası: Su, şəkər, sirkə və ya limon əsasında hazırlanan sərinlədici içki. Mənbəyi: Ovşala sözünün etimologiyası Quba dialektinə bağlıdır. "Oşala-uşala" formalarında istifadə edilərək, "şərbə...
Pişi Mənası: Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində geniş yayılmış "pişi" sözü, əsasən, xırda doğranmış ət, göyərti və digər tərkib hissələrdən hazırlanan, qızardılmış və ya bişirilmiş bir növ y...
Səpgəh Mənası: Ordubad, Gəncə və Cənubi Azərbaycanın bəzi dialekt və şivələrində lavaşa oxşar nazik, yumşaq çörək növü kimi işlənir. Adətən, sadə una və suya əsaslanan reseptlə hazırlanır və forma ...
Somun Mənası: Xüsusi qəlibdə bişirilən çörək növü. Formaca dairəvi və ya düzbucaqlı ola bilər, ümumiyyətlə orta ölçülü və qalın olur. Qərbi Azərbaycanın Ağbaba və Çəmbərək şivələrində isə daha geni...
Şeşəmodu Mənası: Gəncə dialektində “xörək adı” mənasında işlənən bir sözdür. Adətən, müəyyən bir xörəyin adını ifadə etməkdənsə, ümumi olaraq hər hansı bir yeməyi, xörəyi ifadə etmək üçün istifadə ol...
Şor Mənası: Şor, Şamaxı dialektində və Göyçay şivəsində işlənən, içərisində yağ və yumurta olan qoğal deməkdir. Adətən, xəmirin içərisinə yağ və yumurta əlavə edilərək hazırlanan, qızardılmış və ya b...
Təngo Mənası: Çoxlu qoyun ətini qaynatdıqda əmələ gələn, qalan su və qoyun yağından hazırlanan qatı, ətirli bir xörək. Mənbəyi: "Təngo" sözünün etimologiyası tam aydın deyildir. Ancaq onun hazırlanm...
Turuqqay Mənası: Pendirin bir növü. Qax şivəsində işlənən bu söz, dağlarda hazırlanan xüsusi bir pendir növünü ifadə edir. Adi pendirdən fərqli olaraq, turuqqayın hazırlanması üçün istifadə olunan ...
Yağbar Mənası: İrəvan şivəsində işlənən "Yağbar" sözü bişmiş qaraciyər və quyruqdan döyülüb hazırlanmış xörək növünü bildirir. Geniş areala malik olmayan, daha çox İrəvan bölgəsinə məxsus bir kulinar...
Zirəto Mənası: Düyü unundan hazırlanmış, xüsusilə Şərqi Azərbaycan bölgəsinə məxsus şirin bir xörək növüdür. Hazırlanma üsulu düyü ununun yağda qovrulması, ardınca şirin suyun əlavə edilməsi və qab...
Xarço Mənası: Gürcü mətbəxinə məxsus, əsasən qoyun əti, düyü və ədviyyatlardan hazırlanan qatı sulu yemək. Adətən əlavə olaraq qoz, albalı və ya nar şirəsi də istifadə olunur. Dadına görə ətirli və...
İşli Kükü Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus xörək adıdır. "İşli" sözü burada xörəyin zəngin tərkibini, müxtəlif əlavələrin olması ilə hazırlanmasını ifadə edir. Kükü i...