Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Tapı Mənası: Naxçıvan dialekt və şivələrində təndirdə bişirilən qalın çörək. Bəzi zonalarda bu çörək növünə “dəsdana” da deyirlər. Mənbəyi: “Tapı” sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Ancaq qa...
Toyuq Küküsü Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu xörəyin adı iki komponentdən ibarətdir. Birinci komponent, "toyuq", quş növünü bildirir və xörəyin əsas tərkib hissəsini təşkil edir. "Küküsü" h...
Ügrə Mənası: Arxaikləşmiş leksik vahiddir. Mahmud Kaşğari tərəfindən əriştə şorbasının, xüsusilə də daha sulu olan növünün adı kimi təqdim olunmuşdur. "Tutmaca bənzər əriştə şorbası. Tutmac daha su...
Yetimçə Mənası: Kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış xörək adıdır. "Yetim" sözü ilə əlaqəli olaraq, adın mənşəyi ilə bağlı müxtəlif fərziyyələr irəli sürülür. Bəzi tədqiqatçılar "yetim" sözünü...
İsgəncəbi Mənası: Qərbi Azərbaycanın İrəvan şivəsində yayılmış, kahı yeməyinin hazırlanmasında istifadə olunan bir növ içki. Qənd, nanə və su ilə bişirilərək sirkə ilə qarışdırılaraq hazırlanır. ...
Kələfətir Mənası: Çörək növünün adıdır. "Fəsəlidən böyük, lakin bir qədər nazik çörək" mənasında Qazax dialektində işlənir. Kələfətirin ölçüsü və qalınlığı fəsəlidən daha böyük, lakin lavaşdan daha...
Koyuğ Mənası: "Koyuğ" sözü əsasən qatı, özlü mayelər üçün istifadə olunan bir termindir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərindəki qeydlərinə əsasən, "koyuğ nənq = özlü maddə, qatı maye" və...
Kürşək Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Tarixi mənbələrdə darı əsaslı bir yemək kimi təsvir olunur. Mənbəyi: Mahmud Kaşğari "Div...
Qatma Mənası: Qarabağ bölgəsinə məxsus olan, müxtəlif göyərtilərlə (əsasən, şüyüd, kəklikotu, cəfəri və s.) düyünün qaynadılaraq bişirilmiş və qatıqla qatılaraq hazırlanan bir növ xörəkdir. Düyü və...
Qohum Turşusu Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus, əsasən qohum bitkisindən hazırlanan turş ləzzətli bir yemək növüdür. Qohum bitkisinin tikə-tikə doğranaraq əhəng suyunda saxlanılması, sonrasında isə ...
Ləvəngi Mənası: Ləvəngi, əsasən Azərbaycanın cənub bölgələrində hazırlanan bir yemək növüdür. Bu xörək, qarnına soğan, qoz, göyərti və turşu qarışığı doldurulub bişirilən bir növ ət yeməyidir. Dold...
Miyana Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi yeməklərindən biri olan miyana, əsasən balqabaqdan hazırlanan, qızardılmış soğan və yağ ilə tamamlanan bir xörəkdir. Balqabaq xırda-xırda doğranılır və ...
Orucluq Kökəsi Mənası: Orucluq Kökəsi, əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus olan və Ramazan ayında, xüsusilə də bayram günlərində daha çox hazırlanan bir növ çörəkdir. Adından da göründüyü kimi, oruc tut...
Pırtdama Mənası: Pırtdama, quru lobyadan hazırlanan bir növ Azərbaycan milli yeməyidir. Yeməyin əsasını yağda qovrulmuş soğan və islağa salınmış quru lobyanın birlikdə bişirilməsi təşkil edir. Dadl...
Səbziplov Mənası: Ət (əsasən qoyun və ya mal əti) və müxtəlif göyərtilərin (əncir, reyhan, cəfəri, şüyüd və s.) qarışığından hazırlanan plov növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Üçkilsə, Vedi, Zəngibasar...