Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Sıyıx Mənası: Bu söz "duru xörək" mənasında Qərbi Azərbaycanın Qarakilsə şivəsində işlənir. Əsasən mayalı xəmirin suda bişirilməsi ilə hazırlanan, sıyıq formasında olan bir növ yeməkdir. Yeməyin ma...
Sultanı Kabab Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu kabab növünün adı, "sultan" sözündən götürülmüşdür. "Sultan" qədim zamanlardan bəri yüksək rütbə, titul, hakimiyyət və lüksü ifadə edən bir lek...
Şərbət Mənası: Əsasən meyvə şirələrindən və şəkərdən hazırlanan, şirin və qatı bir içkidir. Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmışdır və müxtəlif meyvələrdən (alça, albalı, ərik, nar və s.) hazırlana b...
Şüvərən Şərbəti Mənası: Şüvərən şərbəti, əsasən Güney Azərbaycanda yayılmış, mürəkkəb tərkibə malik bir içkidir. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi şüvərən meyvəsidir. Hazırlanma proses...
Tişdəmə Mənası: "Qəndlə içilən çay" mənasında işlənən bir sözdür. Əsasən şirin çay deməkdir. Qəndin miqdarı və çayın növü ilə bağlı dəyişikliklər ola bilər, lakin əsas xüsusiyyət şirinliyi vurğulam...
Uxak Mənası: Tarixən şərbətə bənzər bir içki növünün adı. Arxaikləşmiş leksik vahid olub, hazırda geniş istifadə olunmur. Əsasən qaysıdan hazırlanırdı. Mənbəyi: Bu sözün mənşəyi qədim türkcəyə g...
Yannama Mənası: Ağdaş və Biləsuvar rayonlarının şivələrində saçda bişirilən qalın çörək deməkdir. Adətən, odda və ya köz üzərində bişirilir. "Yannama" sözü, həmçinin, bu şəkildə bişirilən digər xəm...
Xıtab Mənası: Məhdud arealda işlənən bu leksik vahid Culfa şivəsində “balqabaq, soğan və pencərdən hazırlanan xörək” mənasında işlənir. Xıtabın dadı adətən acı olur. Mənbəyi: Xıtab sözünün etimologi...
Katma Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Ufalanmış, qırıntı halında olan çörəyi ifadə edir. Mənbəyi: Mahmud Kaşğarinin “Di...
Kıtıl Mənası: Bu sözün mənası müxtəlif şivələrdə fərqlənir. Füzuli şivəsində "ağuz, süddən hazırlanan pendirə oxşar ağartı" mənasını verir. Cəbrayıl şivəsində isə "şaxələri kəsilmiş" mənasında işlədi...
Kuyma Mənası: Yağda qızardılmış, nazik xəmir qatlarından hazırlanan, xırda və ya iri formada olan bir çörək növü. Adətən şirin və ya duzlu ola bilər, müxtəlif əlavələrlə (məsələn, bal, şəkər tozu, ...
Qarahalva Mənası: Qarahalva, əsasən Salyan bölgəsində yayılmış, tiyanda bişirilən və qovrulması nəticəsində qara rəngə çalan bir halva növüdür. Salyan şivəsində "İsfahan halvası" kimi də adlandırıl...
Qızartma Mənası: Ədəbi dilimizdə geniş işlənən "qızartma" sözü yüksək temperaturda yağda bişirilən müxtəlif yeməkləri ifadə edir. Sözün mənası, adından da göründüyü kimi, məhsulun qızartılması pros...
Quymaq Mənası: Dünyaya yenicə körpə gətirən analar üçün bişirilən xörək növüdür. Quymağın hazırlanması xaşıla bənzəyir, lakin ondan bir qədər bərk hala gətirilir və tərkibinə əlavə olaraq müxtəlif ...
Mican Aşı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Mican" sözünün özü bir toponim olaraq İsmayıllı rayonunda yerləşən bir kəndin adını daşıyır. Aşın adı, hazırlanma üsulundan və ya mənbəyin...