Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Orucluq Kökəsi Mənası: Orucluq Kökəsi, əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus olan və Ramazan ayında, xüsusilə də bayram günlərində daha çox hazırlanan bir növ çörəkdir. Adından da göründüyü kimi, oruc tut...
Pırtdama Mənası: Pırtdama, quru lobyadan hazırlanan bir növ Azərbaycan milli yeməyidir. Yeməyin əsasını yağda qovrulmuş soğan və islağa salınmış quru lobyanın birlikdə bişirilməsi təşkil edir. Dadl...
Səbziplov Mənası: Ət (əsasən qoyun və ya mal əti) və müxtəlif göyərtilərin (əncir, reyhan, cəfəri, şüyüd və s.) qarışığından hazırlanan plov növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Üçkilsə, Vedi, Zəngibasar...
Soğan Turşusu Mənası: Turşu növlərindən biri olub, əsasən kiçik ölçülü soğanların sirkədə, ədviyyatlarla birlikdə turşulanması ilə hazırlanır. "Soğan" sözü bitkinin adını, "turşu" isə qida məhsulla...
Sülhüllü Mənası: Gəncə və Şəki bölgələrinə xas olan, xəmir və ət qarışığından bişirilən bir növ yemək, xörək. Adətən qazan və ya sobada bişirilir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir...
Şiləplov Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, süd və düyünün birlikdə qaynadılması yolu ilə hazırlanan bir xörək növü. Adı "şilə" və "plov" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Şilə"nin mənası ə...
Tapı Mənası: Çörək növü. Qərbi Azərbaycanın İrəvan, Vedi, Zəngibasar bölgələrinin şivələrində işlənən bir çörək adıdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası haqqında dəqiq məlumat mövcud deyil. Lakin, "...
Toyuq Supu Mənası: Toyuq ətindən hazırlanan sup növlərindən biri. "Toyuq" sözü ilə "sup" sözünün birləşməsindən əmələ gəlmiş sintaktik birləşmədir. Yəni, bu xörəyin əsas tərkib hissəsini toyuq əti ...
Ülüş Mənası: Yemək növünün adıdır. Yuxanın və ya lavaşın arasına halva qoyulmaqla hazırlanan şirniyyat növüdür. Adətən, çay süfrələrinin bəzəyi olan, dadlı və şirni bir yeməkdir. Mənbəyi: "Ülüş" söz...
Yoqurt Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan, fermentasiya olunmuş süd məhsulu. Qatılaşmış, turş dadlı və xarakterik qoxuya malikdir. Əsasən südün mayalanması nəticəsində əldə edilir. M...
İspənah Boranısı Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi yeməklərindən biri olan İspənah Boranısı, adından da göründüyü kimi, əsasən ispanaxdan hazırlanan qidalı və dadlı bir xörəkdir. Adətən,...
Kələfır Mənası: Öz yağında bişirilən ət mənasında Gədəbəy şivəsində işlənən bir sözdür. İmişli rayonunun Sərxanlı kəndi şivəsində isə "şalanfır" formasında rast gəlinir. Yeməyin hazırlanma üsulunu if...
Kökə Mənası: Kökə, ölçüsü adi çörəkdən daha kiçik olan, ümumiyyətlə yuvarlaq formada bişirilən bir çörək növüdür. Qərbi Azərbaycanın bəzi bölgələrində istifadə olunan bu termin, həmçinin ümumi "çör...
Küvşək Mənası: Arxaikləşmiş çörək adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Yüksək keyfiyyətli xəmirdən bişirilmiş, xüsusi dadı və görünüşü ilə seçilən bir çörək nö...
Qavılı Mənası: Ət, soğan və ləpədən bişirilən, bir az sulu xörək. Cəbrayıl bölgəsinin şivəsində işlənən bir termindir. Mənbəyi: "Qavılı" sözünün etimologiyası tam dəqiqləşdirilməmişdir. Lakin, sözün...