Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Şəkərbura Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik şirin xəmir məmulatı. Adətən, Novruz bayramı ərəfəsində hazırlanır və bayram süfrəsinin ayrılmaz hissəsidir. Nazik yayılmış xəmirin içərisinə müxtəlif qoz-...
Şoraba Mənası: Şoraba, əsasən ət, toyuq və ya balıq bulyonundan hazırlanan, içərisinə müxtəlif tərəvəzlər, dənli bitkilər və ya makaron əlavə oluna bilən, duzlu və qatı bir şorba növüdür. Adının hibr...
Tərə Mənası: Azərbaycanın bəzi dialekt və şivələrində, xüsusən də Naxçıvan dialektində işlənən çobanlara məxsus sadə və dadlı bir xörək növüdür. Tərənin dəqiq tərkibi region və ailə ənənələrinə gör...
Tutmac Mənası: Şamaxı, Quba dialektlərində və Göyçay şivəsində “xəmir, əvəlik və lobyadan bişirilən xörək” mənasında işlənir. Tutmacın əsas tərkib hissələri un xəmiri, əvəlik (ya da başqa yaşıl otl...
Yaxmanc Mənası: Laçın şivəsində işlənən "Yaxmanc" sözü sadə bir üsulla hissə-hissə doğranmış və üzərinə yağ çəkilmiş çörək növünü ifadə edir. Adətən ev şəraitində hazırlanır və yüngül, dadlı bir qə...
Xaşlama Mənası: Xörək növü. Əsasən ətin soyudulması, bozardılması ilə əlaqəli prosesi və nəticədə əldə olunan yeməyi ifadə edir. Qərbi Azərbaycanın Vedi və Zəngibasar şivələrində istifadə olunan bi...
Kakao Mənası: Theobroma kakao ağacından alınan toz və ya içki. Azərbaycan dilinə Amerika mənşəli ağacın adından götürülmüşdür. Qatılaşdırılmış kakao süd, şəkər və digər əlavələrlə birlikdə müxtəlif...
Kətə Mənası: Əsasən geniş dairədə yayılmış, düz formada bişirilən çörək növüdür. Biləsuvar, Cəbrayıl və Naxçıvan bölgələrinin şivələrində isə "içərisinə ət və ya göyərti qoyulmuş çörək" mənasında da ...
Köşkörəməz Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, əsasən Azərbaycanın qərb bölgələrində hazırlanan və xüsusi dadı ilə seçilən bir xörək növü. Adının özü də hazırlanma prosesinin mürəkkəbliyini və uzunmüddə...
Qalınca Mənası: Laçın bölgəsinə məxsus olan, süd, un və yağdan hazırlanan, azca qabartma tozu əlavə edilərək sacda bişirilən nazik və yumşaq çörək növü. Mənbəyi: "Qalınca" sözünün etimologiyası ...
Qəlyə Mənası: Bakı dialektində geniş yayılmış bir termindir. Süzülmüş düyünün-plovun üzərinə əlavə olunan, ət, şabalıd, soğan, yağ və ədviyyatlardan hazırlanmış bir yemək növüdür. Qəlyənin tərkibində...
Qurabiyə Mənası: Un, şəkər, süd, yağ, badam və digər əlavələrdən hazırlanan, formaca yumru və quru dadlı kiçik çörək növü. Adətən şirin olur, ancaq bəzən duzlu da hazırlana bilir. Müxtəlif formalar...
Mantı Mənası: Xəmirə bükülmüş ət, göyərti və ya pendir qarışığından hazırlanan, buxarda bişirilən bir növ milli yemək. Forma və ölçülərinə görə müxtəlif növləri mövcuddur. Əsasən qoyun əti ilə hazı...
Nınnıx Boranısı Mənası: Sintaktik yolla yaranmış xörək adıdır. "Nınnıx" və "boranısı" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. Xörəyin hazırlanma üsuluna və tərkibinə istinadən verilən bir addır....
Paxaç Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində “yağ, süd, şəkər, yumurta və undan hazırlanan çörək” mənasında işlənir. Daha geniş mənada, paxaç yağlı və şirniyyatlı xəmir məmula...