Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Turşu Mənası: Lobyadan bişirilən xörək. Göyçay şivəsində işlənən bu söz, ümumi mənada turşu anlayışından fərqli olaraq, spesifik olaraq lobyadan hazırlanan bir növ yeməyi ifadə edir. "Turşu" sözünün ...
Vərəzək Mənası: Təbriz və Ordubad dialekt və şivələrində istifadə olunan yemək adıdır. Çöl bitkilərinin bəzilərinin qurudulması, qovrulması və yağda qızardılması nəticəsində əmələ gələn qızartma növü...
Zilviyyə Mənası: Çox qədim tarixə malik olan, əsasən Gəncə bölgəsində hazırlanan və hazırda unudulmaqda olan bir şirniyyat növü. Zilviyyənin dəqiq tərkibi və hazırlanma üsulu zamanla itirilmişdir, ...
Xanıma Mənası: Əla növ undan nazik lavaşlar açılır (qoğal xəmiri kimi). Təxminən əl boyda hissənin içərisinə çox da yağlı olmayan çəkilmiş, dananın bel ətinin içərisinə qoyulub bişirilir. Yüksək ke...
İşli Kükə Mənası: Cənubi Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi çörək növlərindən biri. Forma və hazırlanma üsuluna görə fərqli olsa da, ümumiyyətlə, "fətir" termini ilə də adlandırılır. Un, su və xəmir may...
Kəngər Xuruştu Mənası: Kəngər Xuruştu, sintaktik üsulla yaranmış bir xörək adıdır. "Kəngər" sözü əsas tərkib hissəsini, "xuruşt" isə hazırlanma üsulunu və ya xörəyin formasını ifadə edir. Cənubi Az...
Könbə Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupuna daxil olan dialekt və şivələrində geniş yayılmış bir yemək adıdır. Əsasən yağda qızardılmış, xırda doğranmış ət, soğan və digər tərəvəzlərdən ibarət bir ...
Qax Mənası: Bu yemək növü müxtəlif meyvələrin (əsasən albalı, ərik, gavalı və s.) təmizlənib, doğranaraq günəşdə və ya xüsusi qurudulmuş yerlərdə qurudulması ilə hazırlanır. Nəticədə əldə edilən qu...
Qaymaq Mənası: Bişirilmiş südün və ya qatığın üzərində əmələ gəlmiş nazik, yağlı təbəqə. Qatıqdan və ya süd məhsullarından ayrılan bu yağlı təbəqə özünün xüsusi dadı və qatı toxuması ilə fərqlənir....
Qovut Mənası: Qovurğanı kirkirədə üyüdüb onu doşabla (üzüm şirəsi və ya digər şirələr) ovurlar. Sonra əl içi boyda sıxıb dürmək formasına salınır və yeməyə də belə verilir. Yəni, qovurğanın doşabla q...
Löküt Mənası: Qovurğa ilə süddən hazırlanan, adətən bəkməz və ya doşabla birlikdə yeyilən bir növ xörək. Mənbəyi: Lökütün etimologiyası haqqında dəqiq məlumatlar məhduddur. Sözün məhdud coğrafi ...
Nardança Mənası: Göyçay bölgəsinə məxsus olan, düyü sıyığının narşərabla bişirilməsi ilə hazırlanan bir növ xörək. Mənbəyi: "Nardança" sözü özündə iki əsas komponenti ehtiva edir: "nar" və "danç...
Ovşala Mənası: Su, şəkər, sirkə və ya limon əsasında hazırlanan sərinlədici içki. Mənbəyi: Ovşala sözünün etimologiyası Quba dialektinə bağlıdır. "Oşala-uşala" formalarında istifadə edilərək, "şərbə...
Pişi Mənası: Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində geniş yayılmış "pişi" sözü, əsasən, xırda doğranmış ət, göyərti və digər tərkib hissələrdən hazırlanan, qızardılmış və ya bişirilmiş bir növ y...
Səpgəh Mənası: Ordubad, Gəncə və Cənubi Azərbaycanın bəzi dialekt və şivələrində lavaşa oxşar nazik, yumşaq çörək növü kimi işlənir. Adətən, sadə una və suya əsaslanan reseptlə hazırlanır və forma ...