Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Yörkəməc Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. Mahmud Kaşğari "Divan lüğəti türkdə" əsərinə əsasən, incə doğranmış işkənbə və bağırsaqdan hazırlanan bir yemək növüdür. Müasir Azərbaycan mətbəxində ist...
Xan Kababı Mənası: Kabab növlərindən biri olub, qoyunun şirin bağırsağının içərisinə qaraciyəri, ağ ciyəri, ürəyi, böyrəyi xırda-xırda doğranaraq doldurulması ilə hazırlanan ləzzətli bir yeməkdir. ...
İsti Mənası: Azərbaycanın Qərb bölgəsində geniş yayılmış, əriştə əsaslı bir xörək növü. Adından da göründüyü kimi, isti şəkildə təqdim edilir və adətən ət, tərəvəz və ya digər əlavələrlə zənginləşd...
Kəlləpaça Mənası: Qoyun və ya digər heyvanların (keçi, quzu) başının və ayaqlarının bişirilməsi ilə hazırlanan bir növ ət yeməyi. Kəlləpaça xörəyinin tərkibinə əsasən qoyun və ya digər heyvanların ...
Köməc Mənası: Külə basdırılaraq bişirilən çörək. Köməc, adətən, odun külü içərisində bişirildiyi üçün adını almışdır. Bişmə prosesi zamanı külün istisi çörəyin hərtərəfli bişməsini təmin edir və xüsu...
Qabırğa Kabab Mənası: Azərbaycan kulinariyasında geniş yayılmış, qabırğalardan hazırlanan bir kabab növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi donuz, qoyun və ya mal ətinin qabırğa his...
Qavırmac Mənası: Bu söz mənşəcə “qavırma” feilindən düzəlmiş isimdir. “Qavırmaq” əsasən qızardmaq, qovurmaq mənalarında işlənən bir feldir. “Qavırmac” isə "içinə çörək doğranmış süd, doğramac" məna...
Qovurğa Mənası: Buğda, çətənə, noxud, qarpız tumu, qoz ləpəsi kimi müxtəlif dənli bitki toxumlarının və qoz-fındıq məhsullarının duzla birlikdə qovrulması ilə hazırlanan qəlyanaltı yemək növü. Dadı...
Lor Mənası: Lor, südün qaynadılması və çürüdülməsi nəticəsində əldə edilən bir qida məhsuludur. Südə duz əlavə edilərək uzun müddət qaynadılır və sonra xüsusi üsulla çürüdülür. Bu proses nəticəsind...
Murğuturş Mənası: Şamaxı bölgəsində geniş yayılmış, yağ, soğan, qoz ləpəsi, qora suyu, göyərti və toyuq ətindən hazırlanan bir növ turş xörək. Adının "murğu" (toyuq) və "turş" sözlərinin birləşməsi...
Ovdux Mənası: Suya qarışdırılmış qatığa xiyar, çörək, göyərti doğranaraq hazırlanan yemək növü. Qatıq əsaslı, sərinlədici və qidalı bir yeməkdir. Tərkibinə görə, yay aylarında sərinləmək üçün ideal...
Pirojna Mənası: Rus dilindən alınma sözdür. İçinə şəkər kremi, əzilmiş badam, qoz, fındıq və yağ vurulmaqla əldə edilən şirniyyat növüdür. Adətən yumurta, un və şəkərdən hazırlanan xəmirin bişirilm...
Sələmə Mənası: Buğdadan hazırlanan yemək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. "Sələmə" sözünün türk dillərindəki qohum sözlərlə əlaqəsi araşdırılmalıdır. Ancaq "s...
Soğut Mənası: Arxaikləşmiş yemək adıdır. XI əsrdə “soğut” sözü iki mənada işlənmişdir. Mahmud Kaşğari lüğətində omonim kimi işlənən hər iki sözü qeydə almışdır: 1) turşumuş süd məhsulu; 2) xəmirli ...
Sütül Mənası: Qarğıdalının təzə əmələ gəlmiş, hələ tam yetişməmiş dənələrini yığıb ocaqda və ya təndirdə bişirib, daha sonra duzlu suya salıb çıxarılan yemək növü. Sütlü qarğıdalıdan hazırlandığı ü...