Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Katma Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində rast gəlinmir. Ufalanmış, qırıntı halında olan çörəyi ifadə edir. Mənbəyi: Mahmud Kaşğarinin “Di...
Kıtıl Mənası: Bu sözün mənası müxtəlif şivələrdə fərqlənir. Füzuli şivəsində "ağuz, süddən hazırlanan pendirə oxşar ağartı" mənasını verir. Cəbrayıl şivəsində isə "şaxələri kəsilmiş" mənasında işlədi...
Kuyma Mənası: Yağda qızardılmış, nazik xəmir qatlarından hazırlanan, xırda və ya iri formada olan bir çörək növü. Adətən şirin və ya duzlu ola bilər, müxtəlif əlavələrlə (məsələn, bal, şəkər tozu, ...
Qarahalva Mənası: Qarahalva, əsasən Salyan bölgəsində yayılmış, tiyanda bişirilən və qovrulması nəticəsində qara rəngə çalan bir halva növüdür. Salyan şivəsində "İsfahan halvası" kimi də adlandırıl...
Qızartma Mənası: Ədəbi dilimizdə geniş işlənən "qızartma" sözü yüksək temperaturda yağda bişirilən müxtəlif yeməkləri ifadə edir. Sözün mənası, adından da göründüyü kimi, məhsulun qızartılması pros...
Quymaq Mənası: Dünyaya yenicə körpə gətirən analar üçün bişirilən xörək növüdür. Quymağın hazırlanması xaşıla bənzəyir, lakin ondan bir qədər bərk hala gətirilir və tərkibinə əlavə olaraq müxtəlif ...
Mican Aşı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Mican" sözünün özü bir toponim olaraq İsmayıllı rayonunda yerləşən bir kəndin adını daşıyır. Aşın adı, hazırlanma üsulundan və ya mənbəyin...
Obaşdanlıq Mənası: Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində, xüsusilə də Şimali Azərbaycan regionunda, Ramazan bayramı və ya başqa orucluq bayramlarının səhər yeməyini bildirir. Orta əsr Azər...
Parçabozbaş Mənası: Parçabozbaş, mürəkkəb quruluşa malik bir Azərbaycan milli xörəyidir. Adı "parça" və "bozbaş" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Parça" sözü burada ətin doğranmış, parçala...
Sacarası Mənası: Qərbi Azərbaycanın Qafan bölgəsinin şivəsində "iki sac arasında bişirilən çörək" mənasında işlənən bir söz. Adətən nazik, qızılı rəngdə və xırtıldayan bir çörək növüdür. Bişirmə üs...
Sıyrix Mənası: Nisbətən geniş areala malik olan bu şivə sözü müxtəlif dialekt və şivələrdə müxtəlif mənalarda işlənir. Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər şivəsində “yağla unun qarışığından hazırlanan, i...
Sulux Mənası: Qoyunun ilk südündən hazırlanan yemək növü. Sulux, adətən, qoyun doğduqdan sonra verdiyi ilk südün qaynadılması və ya müxtəlif əlavələrlə bişirilməsi ilə hazırlanan bir yeməkdir. Bu s...
Şırfıl Mənası: Şəki dialektində “yağda-soğanda əzilmiş lobyadan bişirilən xörək” mənasında işlənir. Adətən, quru lobyanın istifadə edildiyi, yağda və soğanda qovrulub əzilərək hazırlanan bir növ lo...
Taftapı Mənası: Qarğıdalı və ya darı unundan bişirilən çörək növü. Qərbi Azərbaycanın Karvansaray şivəsində işlənir. "Taftapı" sözü, əsasən, qarğıdalı və ya darı unu ilə hazırlanan, nazik və ya qalın...
To Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lüğət-it-türk" əsərində bulamac kimi bişirilən bir un məhsulu kimi izah edilmişdir. Müasir Azərbaycan dilində istifadə olunmayan, tarixi...