Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Bombu Mənası: "Kömbə" mənasında Naxçıvan Muxtar Respublikasının Ordubad şivəsində işlənən bir çörək növüdür. Adətən, ağ unnan bişirilir və bu üsulla daha dadlı olur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası...
Buxsum Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. Mahmud Kaşğari tərəfindən "darıdan düzəldilən bir içki, darı pivəsi" kimi izah edilmişdir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin köhnə təbəqələrin...
Ciyər Boranısı Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus olan, əsas tərkib hissəsi qovrulmuş ciyər olan bir xörək növüdür. Adından da göründüyü kimi, "boranı" sözü xörəyin hazırlanma üsuluna və ya görünüşünə i...
Çobansalatı Mənası: Müxtəlif tərəvəz məhsullarından (xiyar, pomidor, bibər, soğan, kişniş, şüyüd və s.) hazırlanan salat növü. Adından da göründüyü kimi, əsasən çobanlar tərəfindən hazırlanıb yeyil...
Dönər Mənası: Hərəkət adı ilə motivləşən xörək adıdır. Dönər sözünün əsasında “dönmək” feili dayanır. Hazırlanması zamanı ətin şişə taxılıb, yavaş-yavaş dönərək bişirilməsi ilə bağlıdır. Bu proses ...
Əriştə Mənası: Əriştə, un və sudan hazırlanan nazik və uzun şəkildə kəsilmiş xörək növüdür. Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan əriştə müxtəlif şorbalarda, yeməklərdə və hətta şirniyyatlard...
Gilənar Çayı Mənası: Gilənar çayı, yetişmiş gilənar meyvələrindən hazırlanan bir çay növüdür. Əsasən Təbriz mətbəxində geniş yayılmış və üstünlük verilən bir içkidir. Adı da özünün əsas tərkib hiss...
Xamralı Mənası: Çörək növünün adıdır. Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış, xüsusilə kənd yerlərində hazırlanan xüsusi bir çörək növüdür. Adı kökdən və şəkilçidən təşkil olunmuşdur. Mənbəyi: "Xa...
Abduğ Mənası: Bəzi Azərbaycan dialekt və şivələrində "avdıx" və ya "ovdux" kimi işlənən bu söz, əsasən Təbriz dialektində "abduğ" formasında qeydə alınır. Sözün əsl mənası quru yemiş növü olan qoz,...
Atlama Mənası: Atlama, qatıq əsaslı sərinlədici bir içkidir. Qatıq su ilə seyreltilərək hazırlanır və əsasən yay aylarında sərinləmək üçün istehlak olunur. Qatıq və suyun nisbəti dad zövqünə görə d...
Balba Mənası: Dialektoloji lüğətlərdə "balba" lekseminin iki əsas mənası qeyd olunmuşdur: 1) Müəyyən otlardan, bitkilərdən, düyü, yağ və yumurtadan hazırlanmış bir növ yemək; 2) (Daha az yayılmış m...
Bor Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. "Şərab" mənasında işlənir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərində qeydə alınmışdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin qədim təbəqəsinə...
Bulama Mənası: Yeni doğan heyvanların (əsasən, inək, qoyun, keçinin) ilk günlərdə sağılan südü. S. Altaylının lüğətində həm “bulama”, həm də “bulamac” kimi qeydə alınmışdır. “Bulamac” termini “bulama...
Çaxır Mənası: Müasir Azərbaycan ədəbi dilində "şərab növü" mənasında işlənən Çaxır sözü, əsasən qırmızı üzüm sortlarından hazırlanan, güclü aromata və özünəməxsus dadına malik bir içkidir. Tarixən ...
Çortman Mənası: Çortman, əsasən İrəvan bölgəsinə məxsus olan və qatıqla şoranın qarışdırılması yolu ilə hazırlanan bir yemək növüdür. "Qatıq qarışdırılmış şor" mənasında işlənir. Qatıq və şoranın n...