Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Bublik Mənası: Rus dilindən alınma söz olub, Azərbaycan dilində "halqa şəkilli çörək" mənasında işlənir. Adətən kiçik ölçülü, bişmiş zaman halqa formasını alan, içi boş və xarici səthi qızılı-qəhvəyi...
Cirbur Mənası: Cirbur, Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən un, yağ, su, kartof və müxtəlif meyvələrdən hazırlanan bir növ xörəkdir. Hazırlanma üsulu un və yağın qovrulması, sonradan su əlavə edilmə...
Çobal Mənası: Keçi piyi ilə bişirilən xörək. Zaqatala şivəsində işlənən bir termindir. "Anam bizə çobal bişirdi" kimi ifadələrdə istifadə olunur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. La...
Dondurma Mənası: "Dondurma" sözü, "donmaq" feilindən törəmiş bir isimdir. Qida məhsulu olaraq dondurmanın adı, onun hazırlanma prosesi ilə – süd, şəkər, meyvə suyu və digər əlavələrin bir-birinə qa...
Əmlik Kababı Mənası: Süddən ayrılmamış, gənc quzunun ətindən hazırlanan bir kabab növüdür. Adının əsasını təşkil edən "əmlik" sözü, kababın hazırlandığı quzunun südəmər olmasına işarə edir. Yəni, h...
Fətir Mənası: Yuxa, lavaş, mayasız, duzsuz çörək – lavaş mənasında Salyan, Culfa, Qazax, Sabirabad dialekt və şivələrində işlənir. Ümumi mənada isə nazik, yumşaq, bişirilmiş xəmir məmulatı deməkdir...
Hortdama Mənası: Şahbuz bölgəsinin şivəsində "süd ilə doğranmış çörəyin qaynadılmasından hazırlanan xörək" mənasında işlənən bir yemək adıdır. Sözün tərkibindəki "hort-" komponenti, yəqin ki, çörəy...
Araq Mənası: Buğda, arpa və ya müxtəlif meyvələrin qaynadılıb saflaşdırılmış suyundan əldə edilən yüksək qatılıqlı spirtli içki. Mənbəyi: "Araq" sözü ərəb dilindən (عراق) gəlir. Ərəb dilində "ər...
Bağırbeyin Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik bu xörək adı “bağır” və “beyin” leksik vahidləri əsasında yaranmışdır. Adından da göründüyü kimi, xörəyin tərkibində qoyun və ya keçi bağırsağı (bağır) və...
Bişi Mənası: Lənkəran, Ağsu, Bakı və Şamaxı bölgələrində geniş yayılmış xüsusi bir çörək növünün adıdır. Adətən, digər çörək növlərindən daha qalın və iri olur, xüsusi bir bişirmə üsuluna malikdir....
Buğlama Mənası: Azərbaycanın dialekt və şivələrində "buğlama" sözü iki əsas mənada işlənir: 1) İçinə turşu və kişmiş doldurularaq bişirilmiş balıq; 2) Ət, quş əti və ya tərəvəzin xüsusi bir sousda,...
Cirəduz Mənası: Cirəduz, Bakı zonasında geniş yayılmış bir yemək növüdür. Döyülmüş cirə, duz və döyülmüş qara istiotun qarışığından ibarət sadə, lakin dadlı bir ədviyyat və ya sousdur. Süfrəyə əlavə ...
Çobanaşı Mənası: Kök + kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış xörək adıdır. Bu xörək adının birinci komponentində işlənən “çoban” sözü qədim peşə ilə bağlı yaranmış leksik vahiddir və “qoyun sür...
Doşab Mənası: Doşab, üzüm, tut, əncir və digər meyvələrin öz suyunun qaynadılması nəticəsində əldə edilən, bir az qatı halda olan maye şəkərli şirədir. Rəngi və dadı istifadə olunan meyvənin növünd...
Əppək Mənası: Əppək, Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi çörək növlərindən biridir. Forma və ölçüsü müxtəlif ola bilər, lakin ümumiyyətlə nazik, dairəvi və ya oval formada bişirilir. Dadı əsasən istifadə...