Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Bozpört Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir xörək növüdür. Ət öz suyunda, yəni pörtlənib bişirilir. Adətən, az miqdarda soğan, pomidor və bibər əlavə olunur və duz vurulur. Yeməyin hazırlanma ü...
Cikləmə Mənası: "Cikləmə" sözü Bakı dialektində südlü plovdan bir qədər duru, daha sulu olan bir növ plov növü deməkdir. Adətən, düyü və südün əsas tərkib hissəsi olduğu, digər əlavələrin isə reseptə...
Çiyə Mənası: Bu söz, əsasən Qərbi Azərbaycanın dialekt və şivələrində işlənən bir termindir. "Bişirilməmiş südün üzü", yəni süd qaynadılanda səthində əmələ gələn nazik, incə təbəqəni ifadə edir. Bə...
Dolma Mənası: Tərəvəz, ət və ya meyvələrin yarpaq, pomidor, bibər və ya badımcan kimi qablara doldurulması ilə hazırlanan bir növ yemək. "Dolma" sözü, içərisinin doldurulması mənasını verir və müxt...
Ələyəzdi Çəkmə Mənası: Qərbi Azərbaycanın Vedibasar mahalı şivələrində “xörək növü” mənasında işlənən bir sözdür. Bu termin spesifik bir yeməyi ifadə edir və hazırlanma üsuluna, tərkibinə görə fərqlə...
Fəsəli Mənası: Fəsəli, Azərbaycan mətbəxinin müxtəlif bölgələrində geniş yayılmış, əsasən qarğıdalı unundan hazırlanan bir növ şirniyyat və ya qızartılmış xəmir məmuludur. Hazırlanma üsulu bölgədən...
Hopbaca Mənası: Ağcabədi, Sabirabad və Şahbuz şivələrində “südlü aş xörəyi” mənasında işlənən bir kəlmədir. Hopbacanın tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regiona fərqlənə bilər, lakin əsasında s...
Alma Çayı Mənası: Alma meyvəsindən hazırlanan çay növü. Adının mənası birbaşa içkinin əsas tərkib hissəsi olan almadan götürülür. "Alma" sözü meyvənin adını, "çay" isə içki növünü bildirir. Tərkibi...
Badımcan Turşusu Mənası: Turşu növlərindən biri olub, əsas tərkib hissəsi olaraq badımcan tərəvəzindən istifadə olunur. "Badımcan" sözü bitki və ya tərəvəzin adını, "turşu" isə xüsusi bir qida emalı ...
Bibər Dolması Mənası: Bibər Dolması, dolma növlərindən biri olub, əsasən şirəli bibərlərin içinin ət, düyü, göyərti və ədviyyat qarışığı ilə doldurulması və sonra bişirilməsi ilə hazırlanan bir yem...
Bublik Mənası: Rus dilindən alınma söz olub, Azərbaycan dilində "halqa şəkilli çörək" mənasında işlənir. Adətən kiçik ölçülü, bişmiş zaman halqa formasını alan, içi boş və xarici səthi qızılı-qəhvəyi...
Cirbur Mənası: Cirbur, Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən un, yağ, su, kartof və müxtəlif meyvələrdən hazırlanan bir növ xörəkdir. Hazırlanma üsulu un və yağın qovrulması, sonradan su əlavə edilmə...
Çobal Mənası: Keçi piyi ilə bişirilən xörək. Zaqatala şivəsində işlənən bir termindir. "Anam bizə çobal bişirdi" kimi ifadələrdə istifadə olunur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. La...
Dondurma Mənası: "Dondurma" sözü, "donmaq" feilindən törəmiş bir isimdir. Qida məhsulu olaraq dondurmanın adı, onun hazırlanma prosesi ilə – süd, şəkər, meyvə suyu və digər əlavələrin bir-birinə qa...
Əmlik Kababı Mənası: Süddən ayrılmamış, gənc quzunun ətindən hazırlanan bir kabab növüdür. Adının əsasını təşkil edən "əmlik" sözü, kababın hazırlandığı quzunun südəmər olmasına işarə edir. Yəni, h...