Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Əriştə Mənası: Əriştə, un və sudan hazırlanan nazik və uzun şəkildə kəsilmiş xörək növüdür. Azərbaycan mətbəxinin ayrılmaz hissəsi olan əriştə müxtəlif şorbalarda, yeməklərdə və hətta şirniyyatlard...
Gilənar Çayı Mənası: Gilənar çayı, yetişmiş gilənar meyvələrindən hazırlanan bir çay növüdür. Əsasən Təbriz mətbəxində geniş yayılmış və üstünlük verilən bir içkidir. Adı da özünün əsas tərkib hiss...
Xamralı Mənası: Çörək növünün adıdır. Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış, xüsusilə kənd yerlərində hazırlanan xüsusi bir çörək növüdür. Adı kökdən və şəkilçidən təşkil olunmuşdur. Mənbəyi: "Xa...
Abduğ Mənası: Bəzi Azərbaycan dialekt və şivələrində "avdıx" və ya "ovdux" kimi işlənən bu söz, əsasən Təbriz dialektində "abduğ" formasında qeydə alınır. Sözün əsl mənası quru yemiş növü olan qoz,...
Atlama Mənası: Atlama, qatıq əsaslı sərinlədici bir içkidir. Qatıq su ilə seyreltilərək hazırlanır və əsasən yay aylarında sərinləmək üçün istehlak olunur. Qatıq və suyun nisbəti dad zövqünə görə d...
Balba Mənası: Dialektoloji lüğətlərdə "balba" lekseminin iki əsas mənası qeyd olunmuşdur: 1) Müəyyən otlardan, bitkilərdən, düyü, yağ və yumurtadan hazırlanmış bir növ yemək; 2) (Daha az yayılmış m...
Bor Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. "Şərab" mənasında işlənir. Mahmud Kaşğarinin "Divanü lügati't-türk" əsərində qeydə alınmışdır. Mənbəyi: Sözün etimologiyası türk dillərinin qədim təbəqəsinə...
Bulama Mənası: Yeni doğan heyvanların (əsasən, inək, qoyun, keçinin) ilk günlərdə sağılan südü. S. Altaylının lüğətində həm “bulama”, həm də “bulamac” kimi qeydə alınmışdır. “Bulamac” termini “bulama...
Çaxır Mənası: Müasir Azərbaycan ədəbi dilində "şərab növü" mənasında işlənən Çaxır sözü, əsasən qırmızı üzüm sortlarından hazırlanan, güclü aromata və özünəməxsus dadına malik bir içkidir. Tarixən ...
Çortman Mənası: Çortman, əsasən İrəvan bölgəsinə məxsus olan və qatıqla şoranın qarışdırılması yolu ilə hazırlanan bir yemək növüdür. "Qatıq qarışdırılmış şor" mənasında işlənir. Qatıq və şoranın n...
Döymə Mənası: Buğda yarması ilə süddən hazırlanmış bir növ yemək. Cəbrayıl bölgəsinə məxsus olan bu yeməyin adı, hazırlanma üsulundan irəli gələn bir termindir. Mənbəyi: Sözün əsasında “döymək” feil...
Əriştə Aşı Mənası: Əriştə aşı, əsasən əriştədən və ət, toyuq və ya göyərti əsaslı bir şorbadan ibarət olan, Qərbi Azərbaycan mətbəxinə məxsus bir aşı növüdür. “Əriştə” sözü nazik şəkildə kəsilmiş x...
Girs Mənası: Əsasən Qax, Zaqatala və Balakən bölgələrinə məxsus olan, xəmir əsaslı bir xörək növüdür. Xəmir yoğrulduqdan sonra nazik yayılır və barmaqlar vasitəsilə deşiklər açılır. Sonra isə yağda...
Abgüşt Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin zəngin tarixini əks etdirən bir xörək adı olan "Abgüşt", əsasən ət və tərəvəzdən hazırlanan, sulu bir yemək növüdür. Sözün özündə də qidaya olan doyğunluq h...
Avaca Mənası: Qatıqdan hazırlanmış xörək növünün adıdır. Adətən, qatıq əsaslı olub, içərisinə müxtəlif əlavələr (otlar, göyərti, tərəvəz, ət və s.) əlavə edilərək hazırlanır. Regiondan asılı olaraq...