Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Əydəx Mənası: Yağlı çörək növü. Qazax dialektində işlənən bir termindir. Mənbəyi: Bu leksik vahidin etimologiyası dəqiq müəyyən olunmasa da, "əydə" (yağlı, çox yağlı) və "xörək" (çörək) sözlərin...
Həlsə Mənası: Ətlə yarmadan bişirilən, ətin və yarmağın bir-birindən seçilmədiyi qədər bişirilmiş xörək. Naxçıvan dialektində işlənən bir termindir. "Həlsəni qışda yeyirik" deyimi də göstərir ki, bu ...
Alanqa Mənası: "Alanqa" sözü Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış bir yeməyin adıdır. Adının etimologiyası "almaq" feilindən törəməsidir. "Alanqa" sözü kök + şəkilçi + şəkilçi modeli əsasında formala...
Badamaşı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi xörək növlərindən biri. Badam əsaslı, əsasən şirin və ya yarımsərt formada hazırlanan bir yeməkdir. Hazırlanma üsulu bölgədən bölgəyə dəyişə bilər, la...
Bələş Mənası: Düyü və xəmirdən hazırlanan, ət və kişmiş əlavə olunan bir xörək növü. Xüsusilə Dərbənd bölgəsinə məxsus olan, regiona xas bir yemək reseptidir. Mənbəyi: Bələş sözünün etimologiyas...
Boze Mənası: Kəlbəcər şivəsində yayılmış bir yemək növü. "Sıyıq xörək" mənasında işlənir. Əsasən sıyıqvari, bəzən isə daha sıx, ət əlavəli formada hazırlana bilər. Dəqiq tərkibi region və ailə ənən...
Cız-bız Mənası: Səs təqlidi sözlər əsasında yaranmış xörək adıdır. "Cızz" sözü ət kimi maddələrin yağda qızardılan zaman çıxardığı səsə deyilir. "Bız" isə bu səsin davamlılığını, tez-tez təkrarlanm...
Çivgin Mənası: Arxaikləşmiş xörək adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində istifadə edilmir. Mahmud Kaşğarinin “Divanü lüğət-it-türk” əsərində “doyuran, yağlı aş” mənasında qeyd olu...
Dəvə Qutabı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan, əsasən dəvə ətindən hazırlanan qutab növüdür. "Qutab" sözü özü də Azərbaycan türkcəsindən gələrək, içli xəmirli yeməklə...
Əhəri Mənası: Güney Azərbaycan mətbəxinə məxsus olan, xüsusi biçimi və dadı ilə seçilən bir çörək növü. Adı, hazırlandığı üsul və ya xüsusiyyətlərindən daha çox coğrafi mənşəyini əks etdirir. Mə...
Əyirdəx Mənası: Cəbrayıl şivəsində “əyirdəx”, Salyan dialektində isə “əgirdək” formalarında işlənən bu söz “şirin qoğal” mənasını bildirir. Əsasən, şirin, ətirli və yumşaq toxumalı qoğal növü üçün ...
Həsi Mənası: Füzuli və Cəbrayıl rayonlarının şivələrində "süd, su və undan bişirilən duru xörək" mənasında işlənir. Adətən, qatı olmayan, sulu bir formada bişirilir və sadə tərkibli bir yemək növüd...
Albuxara Aşı Mənası: Albuxara Aşı, əsas tərkib hissəsi olaraq albuxara meyvəsindən istifadə edilən bir aş növüdür. "Aşı" termini isə Azərbaycan mətbəxində müxtəlif dənli bitkilərdən, ət və ya tərəvəz...
Badamlı Mənası: Naxçıvan Muxtar Respublikasında Badamlı adlı yerdən çıxan mədən suyunun adı olub, müalicəvi xüsusiyyətlərə malik bir içki kimi tanınır. "Badam" sözü və "-lı" morfoloji göstəricisini...
Bəyimçörəyi Mənası: Yumurta, yağ və süd qarışdırılaraq hazırlanan bir çörək növünün adıdır. Adətən, xəmirə yumurta, əridilmiş yağ və süd əlavə edilərək daha yumşaq və dadlı bir çörək əldə edilir. B...