Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Abgüşt Mənası: Qədim Azərbaycan mətbəxinin zəngin tarixini əks etdirən bir xörək adı olan "Abgüşt", əsasən ət və tərəvəzdən hazırlanan, sulu bir yemək növüdür. Sözün özündə də qidaya olan doyğunluq h...
Avaca Mənası: Qatıqdan hazırlanmış xörək növünün adıdır. Adətən, qatıq əsaslı olub, içərisinə müxtəlif əlavələr (otlar, göyərti, tərəvəz, ət və s.) əlavə edilərək hazırlanır. Regiondan asılı olaraq...
Balıq Küküsü Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik, əsasən balıq ətindən hazırlanan bir növ xörək adıdır. Adının "kükü" hissəsi, xörəyin içərisindəki müxtəlif əlavələrə və ya hazırlanma texnikasına işarə...
Boranı Mənası: Əsasən balqabaqdan hazırlanan bir növ Azərbaycan xörəyi. Ədəbi dildə "balqabaq" mənasında da işlənə bilsə də, xörək kimi istifadəsi daha geniş yayılıb. Hazırlanma üsulu regiondan reg...
Bulka Mənası: Rus dilindən alınmış çörək növünün adıdır. Adətən, bəyaz buğda unundan, şəkərin əlavəsi ilə hazırlanan yumşaq, yuvarlaq və ya oval formalı çörək məhsuludur. Mənbəyi: Söz rus dilind...
Çay Mənası: İçki növünün adıdır. Sadə quruluşa malik olan çay, Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış və gündəlik həyatın ayrılmaz hissəsi olan bir içkidir. Çay demək olar ki, hər evdə içilir və müxt...
Çölməx Pitisi Mənası: Naxçıvan bölgəsinə məxsus olan, yalnız çölməkdə (saxsı qabda) bişirilən bir növ ət xörəyi. "Piti" sözünün özü qədim fars sözü olub, qalın, yoğun xörəkləri ifadə edir. "Çölməx"...
Döymə-qiymə Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu leksik vahid “döymə” və “qiymə” komponentlərindən ibarətdir. Şamaxı dialektində “döyülmüş ət, noxud və kişmişdən hazırlanan xörək” mənasını verir. ...
Əriştə Şiləsi Mənası: "Əriştə Şiləsi" iki sözün birləşməsindən əmələ gəlmiş bir xörək adıdır. "Əriştə" sözü bildiyimiz kimi incə, uzun formada bişirilən un məmulatıdır. "Şilə" isə Təbriz dialektində ...
Haquy Mənası: Zaqatala bölgəsinə məxsus şivə sözü olub, undan və yağdan hazırlanan bir növ xörəyi, daha geniş mənada isə “xəşil” mənasında işlənir. Xəşil kimi, əsasən mayalı xəmirin qızardılması il...
Abqora Aşı Mənası: Abqora aşı, əsas tərkib hissəsi kimi abqora (üzüm şirəsi) istifadə edilən bir aş növüdür. Tərkibinə görə qatı, qidalı və turş-şirin dadlı bir yeməkdir. Əsasən Təbriz mətbəxində g...
Avdıx Mənası: Qatıqdan hazırlanan sərinləşdirici bir içki növüdür. Yay aylarında sərinləmək məqsədilə geniş istifadə olunur. Dadına görə təravətli və xoşagəlməzdir. Mənbəyi: "Avdıx" sözü əsasən ...
Balıqmütəncəm Mənası: Abqora və doşab qarışığının içərisinə doğranmış balıq əlavə edilərək, suyu çəkilənə qədər odun üstündə bişirilməsi ilə hazırlanan bir yemək növüdür. Adından da göründüyü kimi,...
Boranı Mənası: Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən soğan, ərik, lobya və balqabaqdan hazırlanan bir xörək növüdür. Soğanın yağda qızardılması ilə başlayır və digər tərəvəzlərin əlavə edilməsi ilə dav...
Bükcə Mənası: Quba bölgəsinə məxsus olan, əsasən qoz və əriştədən hazırlanan şirin bir çörək növüdür. Adətən, xəmirə əlavə olunan qoz və əriştənin miqdarı çörəyin dad və görünüşünü müəyyən edir. Bü...