Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Döymənc Mənası: Qazax dialektində “döymənc” formasında işlənən bu leksik vahid, əsasən qatı xəmir əsasında hazırlanan, içərisinə müxtəlif ədviyyatlar və ya ət qarışığı əlavə edilən, sonra isə yağda q...
Əriştə Şorbası Mənası: Əriştə şorbası, əsas tərkib hissəsi əriştə olan, müxtəlif əlavələrlə (əsasən ət, tərəvəz və ya göbələk) bişirilən bir növ şorbadır. Tərkibi və hazırlanma üsulu regiondan regi...
Halva Mənası: Halva, un, şəkər və yağdan hazırlanan şirniyyat növüdür. Azərbaycan mətbəxinin ənənəvi və sevilən şirniyyatlarından biri olub, müxtəlif növləri və hazırlanma üsulları mövcuddur. Un ha...
Acnaur Mənası: Acnaur sözü, əsasən Azərbaycanın şimal-qərb bölgələrində (Quba, Şəki, Qax və s.) işlənən şivə sözüdür. "Ac" və "naur" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Ac" sözü burada "yuyul...
Avma Umac Mənası: Müəyyən bir texnologiya ilə hazırlanan, un və südün əsas tərkib hissəsi olduğu, quruluşu mürəkkəb olan bir növ xörək. Adının əsasında "ovmaq" feili dayanır. Bu, unun əldə ovulması...
Barsaxdolması Mənası: Barsaxdolması, adı özündə bir neçə leksik vahidin mənasını əks etdirən, mürəkkəb bir quruluşa malik yemək növüdür. "Barsax" sözü heyvan bağırsağını, "dolma" isə ət, düyü və ya...
Borş Mənası: Rus dilindən alınmış xörək adıdır. "Kələm, çuğundur, kök və bəzi yeməli yaşıl bitkilərlə bişirilən turş, qırmızımtıl rəngli şorba" mənasında işlənir. Müxtəlif regionlarda tərkibi dəyiş...
Bükmə Mənası: Azərbaycan dilinin bəzi dialekt və şivələrində, əsasən də kənd yerlərində, xüsusi biçimi ilə fərqlənən çörək növü mənasında işlənir. Adətən, nazik yayılmış və qat-qat bükülərək bişiri...
Çəhmə Mənası: Çəhmə sözü Culfa və İrəvan şivələrində iki əsas mənada işlənir. Birinci mənada yarma və əriştədən bişirilən bir növ xörəyi, ikinci mənada isə südlü aş növünü bildirir. Hər iki halda d...
Çukmın Mənası: Arxaikləşmiş xörək növünün adıdır. Mahmud Kaşğari'nin qeydlərinə əsasən, "qurabiyyə" şəklində bişirilən bir çörək növüdür. Müasir Azərbaycan mətbəxində istifadə olunmayan, daha çox t...
Dürmək Mənası: İçərisinə yağ, pendir, ət və s. yığılıb bükülmüş yuxa, çörək. Müxtəlif bölgələrdə içərisinə qoyulan içliyin tərkibi dəyişə bilər. Adətən, qızardılaraq və ya sobada bişirilərək təqdim o...
Əsbəri Mənası: Əsbəri, küldə bişirilmiş və yağ içərisinə doğranmış çörək növünün adıdır. Hal-hazırda istifadədən çıxmış, arxaikləşmiş bir sözdür. M. Kaşğarinin təsvirinə əsasən, xüsusi bir bişirmə ...
Haşil Mənası: "Xəşil" mənasında Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir sözdür. Xəşil, əsasən ət və ya quzu ətindən hazırlanan, qatı və qalın bir şorbadır. Haşilin hazırlanma üsulu regiondan regi...
Afar Mənası: Şəki dialektində "qutab" mənasında işlənən söz. Yəni, içli xəmirli bir növ yemək. Mənbəyi: "Afar" sözünün etimologiyası tam aydın deyil. Lakin, Şəki dialektindəki istifadəsi nəzərə alın...
Avzuri Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adıdır. Azərbaycan dilinin müasir dialekt və şivələrində istifadə olunmur. Əsasən yazılı mənbələrdə rast gəlinir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın...