Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Lavash Mənası: Geniş dialektual areala malik çörək növünün adıdır. Bu söz dialekt və şivələrimizdə 3 mənada işlənir: 1) nazik, yumşaq, düz çörək; 2) yastı, nazik, quru çörək; 3) yastı, nazik lavaşd...
Litə Turşusu Mənası: Güney Azərbaycan, xüsusilə Təbriz mətbəxinin ənənəvi turşu növüdür. Adından da göründüyü kimi, əsas tərkib hissəsi litə (qabaq) yarpağıdır. Xüsusi bir hazırlanma üsulu ilə fermen...
Lökü Mənası: Qarğıdalı və ya düyü unundan bişirilən çörək. Sabirabad, Lənkəran və Ağdaş şivələrində işlənən bir söz olaraq, əsasən bu bölgələrə məxsus xüsusi bir un növündən hazırlanan çörəyi ifadə e...
Löküt Mənası: Qovurğa ilə süddən hazırlanan, adətən bəkməz və ya doşabla birlikdə yeyilən bir növ xörək. Mənbəyi: Lökütün etimologiyası haqqında dəqiq məlumatlar məhduddur. Sözün məhdud coğrafi ...
Lor Mənası: Lor, südün qaynadılması və çürüdülməsi nəticəsində əldə edilən bir qida məhsuludur. Südə duz əlavə edilərək uzun müddət qaynadılır və sonra xüsusi üsulla çürüdülür. Bu proses nəticəsind...
Lümürt Mənası: Tovuz bölgəsinə məxsus, məhdud bir ərazidə işlənən südlü və unlu bir xörək növüdür. Adətən, qatıq və ya qaymaq əsaslı olaraq hazırlanır və içərisinə müxtəlif əlavələr də əlavə oluna ...
Ləpəli Mənası: Ət (əsasən qiymə halında), soğan, ləpə (noxud ləpəsi) və yağın bir yerdə qızardılıb, azca su əlavə edilərək, duz və ədviyyatlarla bişirildiyi dadlı və qida dəyəri yüksək bir Azərbayc...
Ləvəngi Mənası: Ləvəngi, əsasən Azərbaycanın cənub bölgələrində hazırlanan bir yemək növüdür. Bu xörək, qarnına soğan, qoz, göyərti və turşu qarışığı doldurulub bişirilən bir növ ət yeməyidir. Dold...
Mantı Mənası: Xəmirə bükülmüş ət, göyərti və ya pendir qarışığından hazırlanan, buxarda bişirilən bir növ milli yemək. Forma və ölçülərinə görə müxtəlif növləri mövcuddur. Əsasən qoyun əti ilə hazı...
Maş Mənası: Şorba növü. Daha dəqiq desək, yağda qızardılmış soğan və digər əlavələrlə bişirilən, əsas tərkib hissəsi quru lobya olan (maş lobyası) sulu xörək. Mənbəyi: "Maş" sözü farsca "ماش" (m...
Maxara Mənası: Balakən və Zaqatala rayonlarında geniş yayılmış olan, südlə undan çalınıb bişirilmiş bir növ xörək. Adətən, qatıq əsaslı olur və dadına görə şirin və ya duzlu ola bilər. Tərkibinə mü...
Mican Aşı Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. "Mican" sözünün özü bir toponim olaraq İsmayıllı rayonunda yerləşən bir kəndin adını daşıyır. Aşın adı, hazırlanma üsulundan və ya mənbəyin...
Milax Mənası: Naxçıvan və Qərbi Azərbaycan dialekt və şivələrində işlənən bir sözdür. Üzüm, alma, armud, heyva və digər meyvələrin saplağından iplə bağlayıb uca bir yerdə, adətən günəş şüalarının a...
Mirqutuş Mənası: Mirqutuş, əsasən Lənkəran rayonunun müxtəlif kəndlərində hazırlanan, parça ətin üzərinə soğan, abqora (badımcan) və qənd tökülərək bişirilən bir xörəkdir. Adının etimologiyası tam ...
Mirəsə Aşı Mənası: Quba zonasında hazırlanan, əsasən düyü əsaslı, xəmirdən hazırlanmış və kəsilmiş əriştənin əlavə olunduğu bir növ aş növüdür. Quba dialektində "əriştəli aş" kimi də adlandırılır. Ad...