Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Odulmayi Mənası: Odulmayi sözü Şamaxı dialektində xörək adı, yəni müəyyən bir yeməyin adı kimi işlənir. Əsasən, yeməyin tərkib hissələrinin və ya hazırlanma üsulunun xüsusiyyətlərini əks etdirmir, da...
Oma Mənası: Oma, əsasən bayram günlərində hazırlanan xüsusi bir çörək növüdür. Şəki və Ağdam dialekt və şivələrində isə "şirin çörək" mənasında işlənir. Mənbəyi: Omanın etimologiyası tam aydın d...
Omac Mənası: Qarabağ bölgəsində, əsasən "umac" formasında işlənən bu söz, unun əldə ovulmuş və süddə qaynadılmış bir növ xörək deməkdir. Yəni, un əvvəlcə əldə ovulur (bəzən qarışdırılır da deyirlər...
On Beş Aşı Mənası: Sayla ifadə edilən aş növlərindən biri. Adından da göründüyü kimi, Ramazan ayının on beşinci günündə (yarıya çatanda) bişirilən bir aş növüdür. Bu günün müqəddəs sayılması və Ram...
Orucluq Kökəsi Mənası: Orucluq Kökəsi, əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus olan və Ramazan ayında, xüsusilə də bayram günlərində daha çox hazırlanan bir növ çörəkdir. Adından da göründüyü kimi, oruc tut...
Oşala Mənası: "Oşala" sözü Azərbaycan dilinin bir sıra şivələrində və dialektlərində alkoqollu içki deməkdir. Əsasən, ev şəraitində hazırlanan, maya və ya başqa fermentlərdən istifadə edilərək hazırl...
Ovdux Mənası: Suya qarışdırılmış qatığa xiyar, çörək, göyərti doğranaraq hazırlanan yemək növü. Qatıq əsaslı, sərinlədici və qidalı bir yeməkdir. Tərkibinə görə, yay aylarında sərinləmək üçün ideal...
Ovma Mənası: Bu söz, əsasən, ət və ya digər qidalara aid olaraq onların incə doğranması, xırdalanması, yaxud da çox incə hala gətirilərək, yumşaldılması prosesini ifadə edir. "Ovmaq" feilindən törə...
Ovşala Mənası: Su, şəkər, sirkə və ya limon əsasında hazırlanan sərinlədici içki. Mənbəyi: Ovşala sözünün etimologiyası Quba dialektinə bağlıdır. "Oşala-uşala" formalarında istifadə edilərək, "şərbə...
Ovşara Mənası: Şəki bölgəsinə məxsus, adətən toylarda və bayramlarda təqdim olunan sərinlədici içki. 1,5 litr qaynar suya 1 stəkan gül suyu əlavə edilərək, zövqə görə şəkər və ya bal ilə şirinləşdiri...
Oyma Mənası: Qazax dialektində "xörək adı" mənasında işlənən bir sözdür. Ordubad şivəsində isə "oyma/öymə" formalarında "paltar" mənasında işlədilir. Bu, sözün iki fərqli mənaya malik olmasını və e...
Paltava Mənası: Paltava, əsasən qatıq, su və un qarışığından hazırlanan, adətən şirniyyat kimi yeyilən bir növ qatıq əsaslı içki və ya yarımsərt yeməkdir. Reseptə görə yarım stəkan doşab (qatıqdan ...
Parçabozbaş Mənası: Parçabozbaş, mürəkkəb quruluşa malik bir Azərbaycan milli xörəyidir. Adı "parça" və "bozbaş" sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. "Parça" sözü burada ətin doğranmış, parçala...
Paştet Mənası: Ovulmuş ətdən, xüsusilə də qoyun və ya balıq ətindən (ənənəvi olaraq qoyun ciyərindən) hazırlanan, xırda doğranmış və ya püresi halına salınmış, ədviyyatlarla zənginləşdirilmiş, qəlibl...
Paxaç Mənası: Azərbaycan dilinin Qərb qrupu dialekt və şivələrində “yağ, süd, şəkər, yumurta və undan hazırlanan çörək” mənasında işlənir. Daha geniş mənada, paxaç yağlı və şirniyyatlı xəmir məmula...