Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Qovurğa Mənası: Buğda, çətənə, noxud, qarpız tumu, qoz ləpəsi kimi müxtəlif dənli bitki toxumlarının və qoz-fındıq məhsullarının duzla birlikdə qovrulması ilə hazırlanan qəlyanaltı yemək növü. Dadı...
Qovurma Mənası: Əsasən Naxçıvan və Qərbi Azərbaycanın Dərələyəz bölgəsinin dialekt və şivələrində işlənən "Qovurma" sözü payız aylarında kökəlmiş heyvanların (əsasən qoyun və keçilərin) kəsilərək əti...
Qovut Mənası: Qovurğanı kirkirədə üyüdüb onu doşabla (üzüm şirəsi və ya digər şirələr) ovurlar. Sonra əl içi boyda sıxıb dürmək formasına salınır və yeməyə də belə verilir. Yəni, qovurğanın doşabla q...
Qoymalı Mənası: Naxçıvan bölgəsinə məxsus olan, yağlı qoyun ətindən hazırlanan bir növ ət yeməyi. Adı, yeməyin hazırlanma prosesində ətin qoyulması, yerləşdirilməsi ilə əlaqədardır. "Qoymaq" felind...
Qoyux Mənası: Qoyux, qaramalın (əsasən inək) ilk südündən hazırlanan bir xörək növüdür. Bu süd, bala doğulduqdan sonra ilk dəfə sağılan süd olub, xüsusi dad və qoxuya malikdir. Bəzi regionlarda qoy...
Qurabiyə Mənası: Un, şəkər, süd, yağ, badam və digər əlavələrdən hazırlanan, formaca yumru və quru dadlı kiçik çörək növü. Adətən şirin olur, ancaq bəzən duzlu da hazırlana bilir. Müxtəlif formalar...
Qurudaşı Mənası: Qurudaşı, qurutun xüsusi bir üsulla hazırlanması ilə əldə edilən, ət qarışığı əlavə edilmiş və qovrulmuş bir yemək növüdür. Qurut əvvəlcə isladılır və ovulur, suyu qatılaşana qədər...
Qurudlu Dolma Mənası: Qurudlu dolma, dolma növlərindən biri olub, xüsusilə Təbriz mətbəxinə mənsub olan bir yemək növüdür. Adından da göründüyü kimi, ləvəngi və ya digər tərkib hissələrin qurudulma...
Qurut Mənası: Qurut qurudulmuş süd məhsuludur. Əsasən qazax, şahbuz və ordubad dialekt və şivələrində "qurudulmuş dəyirmi şəkilli süzmə" kimi izah olunur. Ancaq ümumi mənada qurut, südün qurudulmas...
Quymaq Mənası: Dünyaya yenicə körpə gətirən analar üçün bişirilən xörək növüdür. Quymağın hazırlanması xaşıla bənzəyir, lakin ondan bir qədər bərk hala gətirilir və tərkibinə əlavə olaraq müxtəlif ...
Qəlyə Mənası: Bakı dialektində geniş yayılmış bir termindir. Süzülmüş düyünün-plovun üzərinə əlavə olunan, ət, şabalıd, soğan, yağ və ədviyyatlardan hazırlanmış bir yemək növüdür. Qəlyənin tərkibində...
Qəndab Mənası: Şəkərli su, şərbət. Ərəb dilindən “qənd” (şəkər) və “ab” (su) sözlərinin birləşməsindən əmələ gəlmişdir. Azərbaycan dilində “qəndab” sözünün sinonimi “şərbət” sözüdür. Qəndab, adətən...
Riştə Paxlavası Mənası: Riştə paxlavası, adından da göründüyü kimi, xəmirinin formasına görə adlandırılmış şirniyyat növüdür. Yeddi və ya doqquz qatdan ibarət olan paxlava xəmirinin üzərindəki bəzə...
Sacarası Mənası: Qərbi Azərbaycanın Qafan bölgəsinin şivəsində "iki sac arasında bişirilən çörək" mənasında işlənən bir söz. Adətən nazik, qızılı rəngdə və xırtıldayan bir çörək növüdür. Bişirmə üs...
Sarımsaq Turşusu Mənası: Bitki adı ilə ifadə edilən qida məhsulunun adıdır. Sarımsaq turşusu, əsasən sirkə və ya başqa turş maddələrdə saxlanılan sarımsaqdan hazırlanan bir növ turşudur. Hazırlanma...