Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Şora Mənası: Məhdud dialektal areala malik olan, əsasən Quba bölgəsində yayılmış çörək növünün adıdır. "Cızdaqlı və ya cızdaqsız çörək" mənasında işlənir. Bəzi mənbələrə görə, xəmirin hazırlanma üs...
Şoraba Mənası: Şoraba, əsasən ət, toyuq və ya balıq bulyonundan hazırlanan, içərisinə müxtəlif tərəvəzlər, dənli bitkilər və ya makaron əlavə oluna bilən, duzlu və qatı bir şorba növüdür. Adının hibr...
Şorba Mənası: Ətlə bişirilmiş sulu yemək. Adətən qovrulmuş soğan, pomidor və ya tomat əlavə olunur, ayrıca qaynadılmış ət isə sonradan qarışdırılır. Tərəvəz, düyü və ya digər əlavələr də istifadə o...
Şorlama Mənası: Suda bişirilmiş lobya. Göyçay şivəsində işlənən bu söz, sadəcə suda bişirilmiş lobyanı deyil, həm də bu yeməyin hazırlanma üsulunu əks etdirir. Ümumiyyətlə, şorlama lobyanın sadə və t...
Souzu Şorbası Mənası: "Souzu Şorbası" sintaktik üsulla yaranmış bir xörək adıdır. "Souzu" sözünün özünün mənası şorbanın əsas tərkib hissəsini, yəni souzu göstərir. "Şorbası" isə onun şorba olduğun...
Soyutma Ət Mənası: Azərbaycan kulinariyasında geniş şəkildə istifadə edilən bir ət xörəyidir. Soyutma ətin hazırlanma üsulu ət növündən asılı olaraq dəyişsə də, ümumiyyətlə, ətin uzun müddət qaynad...
Suçik Mənası: Arxaikləşmiş içki adıdır. XI əsrdə bu söz iki əsas mənada işlənmişdir: 1. Şirin olan bir şey; 2. Şərab. Bu sözün bir-birinə zidd iki mənanı bildirməsi diqqət çəkəndir. Birinci məna, y...
Sucux Mənası: Qoz, şirin xəmir və sairədən hazırlanan şirniyyat növünün adıdır. Sucux, əsasən, qoz əsasında hazırlanan, lakin müxtəlif növlərdə fındıq, badam və digər qoz-fındıq növləri ilə də hazı...
Süd Mənası: İnək, qoyun, keçi, camış (dəvə, at, eşşək və s. kimi digər heyvanlar da daxil olmaqla) kimi məməlilərin süd vəzilərindən ifraz olunan qida məhsuludur. Azərbaycan mətbəxinin əsas tərkib hi...
Süddaş Mənası: Azərbaycan mətbəxinin zəngin və müxtəlif aş növlərindən biri olan süddaş, adından da göründüyü kimi, süd əsaslı bir yeməkdir. Adətən, ət, ət suyu və ya qatıqla bişirilir və içərisinə...
Sülhüllü Mənası: Gəncə və Şəki bölgələrinə xas olan, xəmir və ət qarışığından bişirilən bir növ yemək, xörək. Adətən qazan və ya sobada bişirilir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyildir...
Sultanı Kabab Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu kabab növünün adı, "sultan" sözündən götürülmüşdür. "Sultan" qədim zamanlardan bəri yüksək rütbə, titul, hakimiyyət və lüksü ifadə edən bir lek...
Sulux Mənası: Qoyunun ilk südündən hazırlanan yemək növü. Sulux, adətən, qoyun doğduqdan sonra verdiyi ilk südün qaynadılması və ya müxtəlif əlavələrlə bişirilməsi ilə hazırlanan bir yeməkdir. Bu s...
Suluxəngəli Mənası: Çəmbərək şivəsində işlənən, mürəkkəb quruluşa malik bir yemək növünün adıdır. "Suluxəngəli" sözünün leksik mənası birbaşa tərkib hissələrinin mənasından çıxarılmır, daha çox regio...
Şurbul Mənası: Quba dialektində "yumurta, soğan və keşnişdən bişiriən sulu xörək" mənasında işlənir. Daha geniş mənada, şurbul müxtəlif tərəvəz və ədviyyatlarla zəngin, yumurta əlavə edilərək bişiril...