Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Tokuç Mənası: Arxaikləşmiş çörək növünün adı. Mahmud Kaşğari tərəfindən "çörək" mənasında izah edilmişdir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası Mahmud Kaşğari tərəfindən izah edilmişdir. O, "tok uç" söz...
Top Mənası: Müasir Azərbaycan dilinin ümumi leksikasında işlənmir. Tarixi mənbələrə əsasən, buğdadan hazırlanan bir növ yemək növünün adıdır. Əsasən, suda bişirilmiş buğdanı əhatə edir. Mənbəyi: Söz...
Toyuq Küküsü Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu xörəyin adı iki komponentdən ibarətdir. Birinci komponent, "toyuq", quş növünü bildirir və xörəyin əsas tərkib hissəsini təşkil edir. "Küküsü" h...
Toyuq Supu Mənası: Toyuq ətindən hazırlanan sup növlərindən biri. "Toyuq" sözü ilə "sup" sözünün birləşməsindən əmələ gəlmiş sintaktik birləşmədir. Yəni, bu xörəyin əsas tərkib hissəsini toyuq əti ...
Tuluq Ayranı Mənası: Ayran növlərindən biri olub, adını hazırlanma üsulunda istifadə olunan tuluqdan götürmüşdür. Qatıqdan yağ və ayranın ayrılması prosesində tuluqdan istifadə edilməsi nəticəsində...
Turşkabab Mənası: Qoyun ətinin qara tikələrindən 0,5 kq qaynadılır. Sonra 0,5 kq mal əti çəkilir və onun tərkibinə təxminən 1 dəstə cəfəri göyərtisi, duz, istiot əlavə olunur. Ət qarışığı xüsusi bi...
Turşu Mənası: Lobyadan bişirilən xörək. Göyçay şivəsində işlənən bu söz, ümumi mənada turşu anlayışından fərqli olaraq, spesifik olaraq lobyadan hazırlanan bir növ yeməyi ifadə edir. "Turşu" sözünün ...
Turuqqay Mənası: Pendirin bir növü. Qax şivəsində işlənən bu söz, dağlarda hazırlanan xüsusi bir pendir növünü ifadə edir. Adi pendirdən fərqli olaraq, turuqqayın hazırlanması üçün istifadə olunan ...
Tutma Mənası: Göyçay, Kürdəmir, Mingəçevir, Ucar, Yevlax şivələrində "şoraba, duza və ya sirkəyə qoyulmuş xiyar, kələm, badımcan" mənasını verir. Şəki dialektində, Ağdam və Ağdaş şivələrində isə mə...
Tutmac Mənası: Şamaxı, Quba dialektlərində və Göyçay şivəsində “xəmir, əvəlik və lobyadan bişirilən xörək” mənasında işlənir. Tutmacın əsas tərkib hissələri un xəmiri, əvəlik (ya da başqa yaşıl otl...
Tutmaş Mənası: Qərbi Azərbaycanın Basarkeçər bölgəsinə məxsus şivədə “xörək növü” mənasında işlənən bir sözdür. Daha dəqiq tərifi olmasa da, adından aydın olur ki, adı özündə hər hansı bir tutma, y...
Təhcin Plov Mənası: Sintaktik üsulla yaranmış xörək adıdır. Aş növlərindən biridir. Ad özündə düyünün xüsusi hazırlanma üsulunu əks etdirir. "Təhcin" sözü, ehtimal ki, "təhcir" (süzmək, təmizləmək) f...
Təngo Mənası: Çoxlu qoyun ətini qaynatdıqda əmələ gələn, qalan su və qoyun yağından hazırlanan qatı, ətirli bir xörək. Mənbəyi: "Təngo" sözünün etimologiyası tam aydın deyildir. Ancaq onun hazırlanm...
Tərabudux Mənası: Məhdud arealda, əsasən Ordubad bölgəsində işlənən "tərabudux" sözü xörək, yemək deməkdir. Bu söz, gündəlik danışıqda müəyyən bir yeməyin adından daha çox ümumi bir yemək termininə...
Tərhalva Mənası: Yağ, un və doşabdan hazırlanan bir növ şirniyyat. Naxçıvan, Şəki dialektlərində, Biləsuvar, Mingəçevir şivələrində isə daha geniş mənada "halvanın bir növü" kimi işlənir. Adətən, q...