Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Çığırtma Mənası: Çığırtma, əsasən toyuq ətindən, bəzən isə badımcandan hazırlanan bir Azərbaycan milli yeməyidir. Soğanın yağda qızardılması ilə başlayaraq, ət və ya badımcanın əlavə edildiyi və xü...
Cikləmə Mənası: "Cikləmə" sözü Bakı dialektində südlü plovdan bir qədər duru, daha sulu olan bir növ plov növü deməkdir. Adətən, düyü və südün əsas tərkib hissəsi olduğu, digər əlavələrin isə reseptə...
Cılbır Mənası: Qərbi Azərbaycanın Amasya şivəsində istifadə olunan "cılbır" sözü əsasən iki mənada işlənir: 1) Göyərti (adətən göy ətir və ya digər oxşar göyərtilər) və yarma (buğda, arpa və ya başqa...
Çilov Mənası: Yağ, mərcimək, əriştə və düyü ilə bişirilən xörək. Mənbəyi: Söz S. Altaylının lüğətində qeydə alındığı üçün, onun mənşəyi ilə bağlı dəqiq məlumatlar məhduddur. Ancaq sözün tərkib h...
Cirbur Mənası: Cirbur, Azərbaycan mətbəxinə məxsus, əsasən un, yağ, su, kartof və müxtəlif meyvələrdən hazırlanan bir növ xörəkdir. Hazırlanma üsulu un və yağın qovrulması, sonradan su əlavə edilmə...
Cırdala Mənası: Ağdaş və İsmayıllı şivələrində yayılmış bu söz, göyərtidən hazırlanan bir növ xörəyi ifadə edir. Həm "cırdala", həm də "cırdalı" formalarında işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyas...
Cirkal Mənası: Mayasız xəmirdən bişirilən çörək. Quba dialektində işlənir. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil, lakin "cirkal" sözünün mayasız xəmirdən bişirilməsinə işarə edən bir kökd...
Çırpma Mənası: Çırpma sözü, əsasən Naxçıvan dialekt və şivələrində işlənən bir termin olub, təndirdə bişirilən qalın çörəyi ifadə edir. Daha dəqiq desək, lavaşa bənzər, lakin daha qalın və kiçik öl...
Cirəduz Mənası: Cirəduz, Bakı zonasında geniş yayılmış bir yemək növüdür. Döyülmüş cirə, duz və döyülmüş qara istiotun qarışığından ibarət sadə, lakin dadlı bir ədviyyat və ya sousdur. Süfrəyə əlavə ...
Çivgin Mənası: Arxaikləşmiş xörək adıdır. Müasir Azərbaycan dilinin dialekt və şivələrində istifadə edilmir. Mahmud Kaşğarinin “Divanü lüğət-it-türk” əsərində “doyuran, yağlı aş” mənasında qeyd olu...
Çiyə Mənası: Bu söz, əsasən Qərbi Azərbaycanın dialekt və şivələrində işlənən bir termindir. "Bişirilməmiş südün üzü", yəni süd qaynadılanda səthində əmələ gələn nazik, incə təbəqəni ifadə edir. Bə...
Ciyər Boranısı Mənası: Təbriz mətbəxinə məxsus olan, əsas tərkib hissəsi qovrulmuş ciyər olan bir xörək növüdür. Adından da göründüyü kimi, "boranı" sözü xörəyin hazırlanma üsuluna və ya görünüşünə i...
Cız-bız Mənası: Səs təqlidi sözlər əsasında yaranmış xörək adıdır. "Cızz" sözü ət kimi maddələrin yağda qızardılan zaman çıxardığı səsə deyilir. "Bız" isə bu səsin davamlılığını, tez-tez təkrarlanm...
Çobal Mənası: Keçi piyi ilə bişirilən xörək. Zaqatala şivəsində işlənən bir termindir. "Anam bizə çobal bişirdi" kimi ifadələrdə istifadə olunur. Mənbəyi: Sözün etimologiyası tam aydın deyil. La...
Çobanaşı Mənası: Kök + kök + şəkilçi modeli əsasında formalaşmış xörək adıdır. Bu xörək adının birinci komponentində işlənən “çoban” sözü qədim peşə ilə bağlı yaranmış leksik vahiddir və “qoyun sür...