Hesabın yoxdu? Qeydiyyatdan keç
Şifrəmi Unuttum
Admin
Dasdana Mənası: Təndirdə bişirilən xüsusi bir çörək növü. Ordubad bölgəsinin şivəsində “təndir çörəyi” mənasında işlədilir. Həmçinin, bu söz bəzi hallarda sadəcə təndir çörəyini deyil, daha iri, qa...
Dolma Mənası: Tərəvəz, ət və ya meyvələrin yarpaq, pomidor, bibər və ya badımcan kimi qablara doldurulması ilə hazırlanan bir növ yemək. "Dolma" sözü, içərisinin doldurulması mənasını verir və müxt...
Dondurma Mənası: "Dondurma" sözü, "donmaq" feilindən törəmiş bir isimdir. Qida məhsulu olaraq dondurmanın adı, onun hazırlanma prosesi ilə – süd, şəkər, meyvə suyu və digər əlavələrin bir-birinə qa...
Dönər Mənası: Hərəkət adı ilə motivləşən xörək adıdır. Dönər sözünün əsasında “dönmək” feili dayanır. Hazırlanması zamanı ətin şişə taxılıb, yavaş-yavaş dönərək bişirilməsi ilə bağlıdır. Bu proses ...
Doşab Mənası: Doşab, üzüm, tut, əncir və digər meyvələrin öz suyunun qaynadılması nəticəsində əldə edilən, bir az qatı halda olan maye şəkərli şirədir. Rəngi və dadı istifadə olunan meyvənin növünd...
Dovğa Mənası: Qatıq əsaslı, su ilə durulaşdırılmış və adətən bişirilmiş (qaynadılmış) süd məhsulu. Zövqə görə yumurta, un və ya digər əlavələr də əlavə edilə bilər. Yüngül və sərinlədici bir xüsusi...
Döymə Mənası: Buğda yarması ilə süddən hazırlanmış bir növ yemək. Cəbrayıl bölgəsinə məxsus olan bu yeməyin adı, hazırlanma üsulundan irəli gələn bir termindir. Mənbəyi: Sözün əsasında “döymək” feil...
Döymə-döşəmə Mənası: Döymə-döşəmə Bakı dialektinə məxsus bir termin olub, içinə döyülmüş ət qoyulmuş plov növünü ifadə edir. Sözün mürəkkəb quruluşu "döymə" və "döşəmə" komponentlərindən ibarətdir....
Döymə-qiymə Mənası: Mürəkkəb quruluşa malik olan bu leksik vahid “döymə” və “qiymə” komponentlərindən ibarətdir. Şamaxı dialektində “döyülmüş ət, noxud və kişmişdən hazırlanan xörək” mənasını verir. ...
Döymənc Mənası: Qazax dialektində “döymənc” formasında işlənən bu leksik vahid, əsasən qatı xəmir əsasında hazırlanan, içərisinə müxtəlif ədviyyatlar və ya ət qarışığı əlavə edilən, sonra isə yağda q...
Dürmək Mənası: İçərisinə yağ, pendir, ət və s. yığılıb bükülmüş yuxa, çörək. Müxtəlif bölgələrdə içərisinə qoyulan içliyin tərkibi dəyişə bilər. Adətən, qızardılaraq və ya sobada bişirilərək təqdim o...
Düyü Həlmi Mənası: Düyü Həlmi, şilə növlərindən biridir. Əsasən Təbriz mətbəxinə məxsus olan bu yemək, qaynadılıb süzülmüş düyünün xüsusi üsulla hazırlanması ilə fərqlənir. Adı "həlm" sözündən törəyi...
Dələmə Mənası: Bu söz əsasən Zəngilan, Qazax, Tovuz və Naxçıvan bölgələrinin dialekt və şivələrində işlənir və "yenicə maya tutan pendir" mənasını verir. Yəni, südün qatılaşma prosesinin başlanğıc ...
Dəvə Qutabı Mənası: Azərbaycan mətbəxinin zəngin çeşidləri arasında yer alan, əsasən dəvə ətindən hazırlanan qutab növüdür. "Qutab" sözü özü də Azərbaycan türkcəsindən gələrək, içli xəmirli yeməklə...
Epbex Mənası: Epbex, Azərbaycan mətbəxində geniş yayılmış, əsasən Şəki və ətraf bölgələrə məxsus olan bir yemək növüdür. Dəqiq tərifi müxtəlif mənbələr tərəfindən fərqli şəkildə verilsə də, ümumiyyət...